Microsoft forsira Edge kao podrazumevani browser, novo ažuriranje izbacuje Chrome

Na štetu Chrome pretraživača, Windows svojim novim ažuriranjem forsira Edge i otežava promenu, dok korisnike maltretira iskačućim prozorima

Microsoft forsira Edge kao podrazumevani browser, novo ažuriranje izbacuje Chrome

Od jula prošle godine Google je dodao opciju da se Chrome jednim klikom postavi kao podrazumevani browser na Windows operativnom sistemu, što je sve do nedavno dobro funkcionisalo. Međutim, aprilsko ažuriranje Windows-a menja stvari, posebno za korisnike poslovne verzije ovog operativnog sistema, a u korist Edge.

Naime, kad god bi korisnici otvorili Chrome browser, pojavila bi se stranica sa podrazumevanim podešavanjima za Windows. Osim deinstalacije ažuriranja operativnog sistema, nije bilo načina da se ovo maltretiranje zaustavi. S obzirom na to da se dešavalo po automatizmu, to je primoralo Google da ukloni podešavanje koje omogućava da se Chrome postavio kao podrazumevani browser.

Jedan od korisnika, podelio je svoja iskustva Reddit forumu istakavši da se pop-up za podešavanje Windows-a otvara i svaki put kada se klikne na neki link, samo ukoliko je Chrome podrazumevani browser. 

To se ne dešava ako promenimo podrazumevani pretraživač u Edge, prenosi Gizmodo

Ostali korisnici su istakli i da čitave organizacije imaju problema, a potom ubrzo i shvatili da je krivac za ovo uznemiravanje upravo novo Windows ažuriranje koje na ovaj način pokušava da eliminiše Chrome iz jednačine, i poveća upotrebu svog Edge pregledača. Korisnici Windowsstandardne verzije imali su manje problema – dugme koje je omogućavalo da podesite Chrome kao podrazumevani pregledač je prosto prestalo da radi.

Ipak, ekipa sajta Gizmodo, uspela je da zaobiđe problem – kako pišu, jednostavna promena naziva Chrome pregledača na desktopu rešila je stvar.  Ovim elegantnim rešenjem, zaključujemo da se Microsoft novim ažuriranjem, izgleda, posebno fokusirao na blokadu svog glavnog suparnika među browserima, konkretno na Chrome, kako bi naterao korisnike da koriste Edge. 

Ovo nije prvi put da se kompanija Microsoft ovako ponaša – od početka godine, Microsoft se oglašavao u rezultatima pretrage ukoliko kucate Google Chrome, sa reklamama poput: „Nema potrebe da menjate podrazumevani browser“, da je Chrome „gori za onlajn kupovinu“ ili da je kao „iz 2008. godine“.

Čak i tokom devedesetih, Microsoft je završio na sudu pod optužbama Ministarstva pravde SAD da je pokušao da zaustavi svoju tadašnju konkurenciju Internet Explorer. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi