Microsoft gura reklame u Windows 11 Start meni

Najnovije Windows 11 ažuriranje ubacuje reklame u vidu promotivnih obaveštenja u Start meniju, kako biste koristili servise kao što je OneDrive

Microsoft gura reklame u Windows 11 Start meni

Najnovije Windows 11 ažuriranje koje je objavljeno u utorak rešava neke manje bagove, donosi “laganiji” taskbar i reklame u Start meniju.

Jedan deo Windows 11 korisnika će sada dobiti “obaveštenja” u okviru Start menija, koja promovišu Microsoft proizvode kada kliknete na Start meni.

Mnogi Windows korisnici već negoduju susret sa novim promenama i navode da je ovo samo još jedan način na koji Microsoft pokušava da ubaci što više oglasa u svoj operativni sistem koji nije besplatan, piše Gizmodo.

Ovi oglasi se definitivno pojavljuju kao neka vrsta promocije kada korisnici kliknu na Windows dugme na radnoj površini, tražeći od njih da, na primer, “naprave rezervnu kopiju podataka”. Klikom na dugme “Pokreni rezervnu kopiju” otvoriće se OneDrive, čak iako ga ne koristite, podstičući vas tako da se prijavite na još jednu Microsoft uslugu. Naravno, besplatnih dobijate 5 GB OneDrive skladišta koje dobijate u samom startu nije dovoljno da napravite rezervnu kopiju i tako osigurate da su vam podaci bezbedni, dodatno vas motivišući da se odlučite za neki paket koji se plaća.

Ovi oglasi se za sada pojavljuju kod beta korisnika Windows Insajdera programa koji su potvrdili novu „funkciju“. Ono što je dobro je da postoji opcija da se onemoguće oglasi u podešavanjima isključivanjem opcije “povremeno prikaži obaveštenja u vezi sa nalogom u Start meniju” koja se nalazi u opcijama personalizacije u podešavanjima.

Microsoft navodi da se obaveštenja za sada prikazuju samo maloj publici, ali će se raširiti i na druge korisnike “u narednim mesecima”. Kompanija traži povratne informacije od nekolicine koji vide ove iskačuće prozore na svojoj traci zadataka, i odmah možemo da vam kažemo da će malo ko pristati na nove reklame u okviru operativnog sistema koji nije besplatan.

Microsoft već neko vreme priprema teren za svoje nove oglase, a Windows beta korisnik Albacore je na Twitter mreži još u novembru prošle godine objavio sliku sa OneDrive promocijama u Start meniju. Ti snimci ekrana takođe pokazuju da je Microsoft razmišljao o reklamiranju korisnicima da se prijave za Microsoft nalog i ovde.

Korisnici Windows 11 beta verzije su podelili snimke ekrana koji pokazuju da se Microsoft možda neće zaustaviti samo na stavljanju „obaveštenja“ u meni Start. Korisnik Windows Insajdera Florijan je objavio snimak ekrana oglasa koji se pojavljuje u Windows Explorer aplikaciji, sa porukom blizu vrha u kojoj se promoviše Microsoft Editor.

Uprkos nekim ažuriranjima koja nude jasna poboljšanja za OS, kao što su tabovi u File Explorer-u i integrisani video editor, Microsoft pokušava da svoj softverski paket stavi ispred i u centar svog operativnog sistema. U februaru je kompanija integrisala svoj Bing AI direktno u Windows 11 taskbar.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi