File Explorer nakon tabova dobija nove funkcije

Novi File Explorer redizajn se prilagođava uređajima sa ekranima osetljivim na dodir, ima bolju organizaciju fajlova i naprednu integraciju sa Microsoft 365.

File Explorer za Windows 11 je sredinom prošle godine dobio podršku za tabove, a naredna iteracija alata za navigaciju i rad sa fajlovima, koja je integrisana u operativni sistem, donosi veliki broj unapređenja i novina.

Novi File Explorer unapređuje nekoliko ključnih delova rada, dobija moderniji dizajn i bolju integraciju sa OneDrive i Microsoft 365 (Office). Prema internim dokumentima do kojih je došao Windows Central, redizajnirana aplikacija ima drugačije zaglavlje sa modernim menijem za navigaciju, poljem za pretragu i novim „Home“ dugmetom. Postojeći tasteri kao što su „New“, „Copy“ i „Paste“ će biti pomereni u File/Folder element odmah ispod zaglavlja.

Microsoft 365 integracija i moderniji izgled

Sama početna stranica se ažurira sa većom integracijom sa Microsoft 365. Na vrhu će biti deo sa „preporučenim“ datotekama, koje će biti predstavljene sa većim sličicama koje će vam olakšati da vidite koje datoteke vam se predlažu.

Čak se i navigacija sa leve strane ažurira modernijim kodom, zaobljenim dugmićima za isticanje i još mnogo toga. Deo sa detaljima takođe dobija značajno ažuriranje kako bi se uskladilo sa ostatkom File Explorer-a, uključujući integraciju sa Microsoft 365 i bogatije iskustvo za pregled detalja o fajlovima.

Dublja integracija sa Microsoft 365 znači da korisnici mogu da vide elektronsku poštu i nedavne komentare o datotekama koje se dele preko cloud-a sa više kolega ili su priložene putem e-pošte. Ove informacije će biti vidljive na prvi pogled u datotekama koje se dele ili preko dela sa detaljima.

Rečeno je i da će mnoga ažuriranja u ovim oblastima File Explorer-a takođe pomoći u tome da bude prijatniji za korisnike dodira.

File Explorer: fotografije i kategorizacija

Pored toga, Microsoft radi na bogatijem iskustvu gledanja fotografija za File Explorer preko nove oblasti „Galerija“. Korisnici bi trebalo da imaju mogućnost da pređu mišem preko njih da vide veće preglede fotografija. Navodi se i da Microsoft testira uvođenje „označavanja“ u File Explorer, što bi omogućilo korisnicima da organizuju i kategorišu određene datoteke koristeći ključne reči i boje, slično onome što macOS nudi u svojoj aplikaciji Finder.

Ako Microsoft uspe da ispuni svoje planove, ove promene će rezultirati najvećim ažuriranjem File Explorer-a od Windows 8, koji je predstavljen pre više od 10 godina i čija podrška uskoro prestaje. Cilj kompanije Microsoft je da novi File Explorer ostane poznat korisnicima dok i dalje ažurira sve svoje elemente svežim, doslednim dizajnom i modernim kodom.

Plan kompanije Microsoft je da većinu ovog podmlađenog File Explorer iskustva pruži korisnicima pre kraja 2023. godine, što znači da će se verovatno pojaviti u predstojećem ažuriranju tokom leta ili kao deo 23H2 verzije ove jeseni.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi