OneDrive dobija novi dizajn i funkcionalnosti za svoj 15. rođendan

Pripremaju se neka nova dizajnerska rešenja i sveže funkcionalnosti povodom 15 godina od startovanja servisa OneDrive.

Verujemo da mnogi od vas koriste Google Drive kao svoj glavni servis za skladištenje podataka u oblaku. Međutim, i OneDrive kompanije Microsoft itekako ima šta da ponudi, pogotovo imajući u vidu Office alate sa većinom funkcionalnosti na koje ste navikli. Sada, prema informacijama koje je Microsoft objavio na svom blogu, ovaj servis postaće još bolji sa modernim redizajnom i osveženim funkcionalnostima povodom 15 godina svog postojanja.
Šta je OneDrive?
Za one koji ne znaju, OneDrive je servis koji vam omogućava da svoje podatke, fotografije, dokumenta, prezentacija i šta god još vam je potrebno skladištite “u oblaku” (dakle na microsoft računarima) apsolutno besplatno. Jedina začkoljica jeste što besplatnog skladišta dobijate samo 5 GB prostora za skladištenje podataka, što je stvarno malo u poređenju sa 15 GB koje nudi Google Drive. Sa druge strane, tih 5 GB je samo za OneDrive, a ne kao kod Google deljeno sa svim servisima (Gmail, Drive, Photos i drugi).
OneDrive.jpg
Međutim, ono što Google Drive ne nudi jeste besplatan paket Office usluga sa svim funkcionalnostima koje standardnom korisniku mogu zatrebati. Slažemo se da su Google Docs i ostala bratija sasvim korektni, ali jedan je Word, jedan je Power Point i u ovom trenutku to još uvek nije za poređenje. Tu su Word, Excel, PowerPoint, OneNote i mnoge druge funkcionalnosti, pa ko voli može da izvoli odmah. A tu je i jedna fina izmena koju Microsoft sprema za petnaesti rođendan ovog servisa.
Noviteti za petnaestogodišnjicu
Kompanija Microsoft predstaviće novu glavnu stranicu za svoj OneDrive koja će dodatno unaprediti funkcionalnost ovog servisa, a pritom i nesumnjivo iznervirati one korisnike koji jednostavno mrze kada se nešto promeni, pa makar bilo i na bolje. Umesto da se kada otvorite OneDrive nađete u sekciji “My Files”, sada ćete ispred sebe videti novu početnu stranicu koja podseća na onu koju nudi nova onlajn verzija Office paketa.
OneDriveTimeline2.jpg
Tu je lista vaših fajlova organizovana prema datumu kada ste im poslednji put pristupili. Iznad toga nalaze se filteri koji vam omogućavaju da sortirate dokumenta po njihovom tipu (Word, Excel, PDF i PowerPoint). Sa desne strane takođe je prisutna nova kolona imena “Activity” koja vam govori kada neko ostavi komentar unutar vašeg dokumenta, dodeli vam zadatak ili vas pomene, a sa ciljem lakše kolaboracije na projektima.
Sa leve strane Microsoft je dodao novu sekciju za brzi pristup ostalim segmentima ovog servisa, a na kojoj sami možete da “pinujete” dodatne sekcije kojima želite da imate brži i lakši pristup. U ovom trenutku, ove izmene još uvek nisu dostupne korisnicima jer je Microsoft samo objavio snimak ekrana i svoje planove, ali to bi trebalo da se promeni u narednih nekoliko meseci kada će svi korisnici ovog servisa moći da uživaju u ovom funkcionalnom redizajnu.
OneDrive1.jpg

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi