Microsoft modernizuje Windows 12: CorePC ima AI, brža ažuriranja i bolju bezbednost

CorePC je modularna i prolagodljiva varijanta Windows operativnog sistema koju Microsoft može prilagođavati za različite formate i upotrebe

Microsoft modernizuje Windows 12: CorePC ima AI, brža ažuriranja i bolju bezbednost

Godinama unazad, Microsoft se svojski trudio da modernizuje Windows. Poslednja takva inicijativa je došla u vidu Windows Core OS, platforme koja je ogoljena od svih zaostavština i funkcija iz prošlosti, pa i dela kompatibilnosti sa aplikacijama, a sve u korist toga da bude što “lakša” i omogući brže ažuriranje i veću sigurnost. Tu na scenu stupa CorePC.

Nažalost, Microsoft nikada nije isporučio Windows Core OS za tradicionalne PC računare, iako je bilo određenih pokušaja poput Windows 10X, projekta koji je obustavljen 2021. nakon više meseci internog testiranja i godina razvoja samog Windows Core OS. Od tada, prelazak na verziju Windows Core OS je zaustavljen, a kako prenosi Windows Central, Microsoft više nema planove za da Windows Core OS koristi na tradicionalnim PC računarima. Ipak, kompanija ne odustaje od pokušaja modernizacije Windows platforme, kako bi se ravnopravno takmičila sa svojim rivalima.

Izvori koji su upoznati sa planovima kompanije Microsoft navode da je kompanija prionula na rad na novom projektu, koji bi trebao modernizovati Windows kroz mnoge inovacije na kojima se radilo i za Windows Core OS, ali sa fokusom na kompatibilnost sa Win32 aplikacijama na uređajima na kojima to ima smisla.

CorePC projekat

Projekat je nazvan CorePC i dizajniran kao modularna i prilagodiva varijanta Windows OS-a, koji Microsoft može skrojiti za različite formate. Npr. podrška za starije Win32 aplikacije nije potrebna svim uređajima, pa će CorePC omogućiti kompaniji da ponudi različite Windows “edicije”, sa različitim nivoima funkcija i kompatibilnosti.

Velika promena koju donosi CorePC u odnosu na aktuelnu Windows verziju je da je, poput Windows Core OS, sama platforma odvojena na posebnu particiju koja dozvoljava samo čitanje i nedostupna je za upis za korisnika i ne-sistemske aplikacije, poput onoga što rade iPadOS i Android.

Odvojena particija sistema kojoj se ne može pristupiti

Trenutna Windows verzija nije “state separated”, pa se čitav sistem nalazi na jednoj particiji na kojoj je moguć upis, a koja sadrži sistemske fajlove, korisničke podatke i aplikacije. CorePC deli operativni sistem na više particija, što je ključno za omogućavanja bržih ažuriranja. Ovakav pristup omogućuje i lakše resetovanje sistema, što je vrlo korisno za uređaje koji bi se u obrazovnom sektoru takmičili sa Chromebook platformom.

Microsoft kroz ovo praktično ispunjava svoju Windows Core OS vizuju, ali iz drugog ugla. Ako je Windows Core OS bio pokušaj da se Windows napravi od nule kao moderan konfigurabilan operativni sistem bez bremena kompatibilnosti sa starijim aplikacijama, Windows CorePC je u startu potpun desktop sistem, koji se potom razlaže u modularne komponente i zadržava podršku za starije aplikacije tamo gde je to neophodno.

CorePC bi kompaniji Microsoft najzad trebao da omogući da se uspešno takmiči sa Chromebook uređajima u pogledu zauzeća prostora sistema, performansi i mogućnosti. Verzija Windowsa koja pokreće samo Edge, web aplikacije, Android aplikacije (kroz Project Latte) i Microsoft Office, dizajnirana za računare bazičnih specifikacija namenjene edukaciji se već interno testira i zauzima 60-75% manje prostora od Windows 11 SE.

Microsoft takođe radi i na verziji CorePC koja bi po funkcijama bila ekvivalent trenutnog desktop Windowsa, ali sa uključenim “state separation” radi bržeg ažuriranja i unapređene sigurnosti. Kompanija radi i na sloju kompatibilnosti za starije aplikacije pod radnim imenom Neon.

Specijalne CorePC verzije

Takođe, postoje indikacije da Microsoft radi i na CorePC verziji koja je skrojena za konkretan hardver i sa fokusom na AI mogućnosti, kako bi se ponudio hardversko-softversko iskustvo slično onome što pruža Apple Silicon.

Veštačka inteligencija je ključni fokus Windows platforme u budućnosti, što i nije neko iznenađenje. Neke od funkcija koje su u razvoju uključuju mogućnost sistema da analizira sadržaj ekrana i pruža kontekstualne funkcije, kao i prepoznaje objekte na ekranu i omogućava njihovo isecanje i nalepljivanje na drugim mestima. Neke od ovih funkcija će zahtevati poseban hardver.

Sve ovo se naravno može promeniti do trenutka kada Microsoft bude spreman da krene sa isporukom CorePC baziranih uređaja. Iako se konkretan datum ne nazire za sada, Microsoft ima želju da tu bude do objave naredne verzije Windows klijenta u 2024. pod kodnim imenom Hudson Valley.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi