Microsoft se pridružuje Qualcommu i Google-u

Dok Chrome naravno radi na ARM sistemima, trenutno se ne kompajlira pravilno kao Windows-on-ARM aplikacija

 
Nekoliko Microsoft inženjera je doniralo kod Google-ovom Chrome pregledaču kako bi pomogli da postane primarna Windows on ARM aplikacija, kako je primećeno od strane 9to5google.
Windows 10 na ARM-u, Microsoftov drugi pokušaj stvaranja linije računara koji rade na ARM procesorima, čini nešto jako bitno, što Windows RT, prvi pokušaj Microsofta, nije uspeo. On može da pokreće x86 programe u emulatoru, što značajno proširuje opseg softvera koji može da koristi. Ali to može oboriti performanse, tako da je tamo gde je to moguće, bolje imati lokalne matične aplikacije.
 
Pogledajte još: Android Q primećen na Pixel 3 XL telefonu
 
Jedan od najvećih kočničara je Chrome; Google-ov pretraživač je najčešće korišćena aplikacija nezavisnih proizvođača na Windows-u. Dok Chrome naravno radi na ARM sistemima (i Android telefonima i laptopovima sa Chrome OS), trenutno se ne kompajlira pravilno kao Windows-on-ARM aplikacija. Doprinosi Microsoft-ovih programera se bave ovim i raznim drugim pitanjima – određujući ciljeve ARM64 radne verzije, navodeći ispravne kompajlere i Windows SDK verzije, pružajući alternative za x86 specifične kodove, i tako dalje.
Izgleda da im Qualcomm takođe pomaže u ovim naporima, jer je njihov izvršni direktor prošlog meseca spomenuo da je kompanija radila na donošenju izvornog ARM porta na Windows.
Prava ARM verzija Chrome-a za Windows bi verovatno bila korisna za sve tri kompanije. Za Microsoft i Qualcomm, to čini Windows na ARM atraktivnijom opcijom za kupce. Trenutno najbolje web iskustvo na ARM Windows-u je iz Microsoftovog Edge-a. I dok je sadašnja situacija mnogo bolja, prve generacije uređaja su bile široko kritikovane zbog loših performansi. Izgledi za budućnost su malo svetliji, sa brzim sistemima koji uskoro stižu. Obzirom da Chrome funkcioniše na ovim uređajima, to znači da nema šanse da se Google isključi iz ovog novog segmenta tržišta.
Izvor: Arstechnica 
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi