Microsoft zahteva od AI rivala da ne koriste podatke Bing pretrage

Microsoft će početi da licencira podatke Bing pretrage za nekoliko pretraživača, uključujući: DuckDuckGo, Yahoo i AI pretraživač You.com.

Microsoft zahteva od AI rivala da ne koriste podatke Bing pretrage

Prema izveštaju Blumberga, Microsoft ne želi da njegovi rivali koriste Bing indeks pretraživanja za pokretanje svojih AI četbotova. Kompanija je navodno rekla da će im ograničiti pristup podacima Microsoft Bing pretrage ako nastave da ih koriste za svoje AI alate.

Nema više podataka Bing pretrage za druge AI servise

Dok DuckDuckGo, na primer, koristi kombinaciju Bing-a i sopstvenog web pretraživača za pružanje rezultata pretrage, You.com i Neeva takođe preuzimaju neke od svojih rezultata sa Binga.

Međutim, Microsoft očigledno povlači crvenu liniju u korišćenju Bingovog indeksa pretrage za rivalske AI “četbot” servise.

Izvori koji prate ovu situaciju kažu za Bloomberg da Microsoft veruje da korišćenje Bingovih podataka na ovaj način predstavlja kršenje ugovora i da može u svakom trenutku odlučiti da raskine ugovore sa pretraživačima optuženim za zloupotrebu ovih podataka.

Iako još uvek ne znamo na koje pretraživače Bloomberg upućuje u svom izveštaju, DuckDuckGo, You.com, i ostali su uveli sopstvene AI alate.

DuckDuckGo je prošlog meseca pokrenuo DuckAssist, alatku koja će vam praktično prepričati neki članak sa Wikipedie i drugih izvora. Isto tako, You.com nudi AI funkciju ćaskanja koja pruža odgovore na pitanja korisnika, a Neeva je predstavila sličan alat koji generiše sažetke sa komentarima, prenosi The Verge.

Obzirom na činjenicu da sve više kompanija, kao što je to već učinio Google, predstavlja svoje odgovore na OpenAI ChatGPT, Microsoft verovatno želi da zadrži svoje podatke za Bing AI. Alat već uveliko koristi GPT-4, najnoviju i najmoćniju verziju modela veštačke inteligencije, koji je sposoban je da odgovori na razna pitanja, zatim da samostalno kreira sadržaj, generiše programski kod, piše poruke na društvenim mrežama i još mnogo, mnogo toga.

Microsoft definitivno želi da zadrži tortu za sebe. Šta vi mislite o ovom potezu?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi