Nova Google Chrome funkcija omogućiće prevod kompleksnih web stranica u realnom vremenu

Najnovija Google Chrome funkcija koristi AI za prevod kompleksnih web stranica u realnom vremenu, značajno olakšavajući prevođenje komplikovanijih sadržaja

Nova Google Chrome funkcija omogućiće prevod kompleksnih web stranica u realnom vremenu

Google testira novi Chrome API koji koristi modele mašinskog učenja kako bi ponudio prevod unetog teksta u realnom vremenu i olakšao prevođenje web stranica.

Ovu funkciju razvija Chrome-ov AI tim, s ciljem da pronađe ugrađene, već postojeće funkcije prevođenja web pregledača i omogući preuzimanje dodatnih jezičkih modela za bolje prevođenje teksta.

Iako Chrome i Edge već imaju ugrađene funkcije za prevođenje, ponekad mogu imati problema sa prevođenjem web stranica koje imaju dinamičan ili kompleksan sadržaj. Na primer, Chrome možda neće moći pravilno da prevede sve delove interaktivne web stranice. 

U takvim slučajevima, web stranice koriste sopstveni alat za prevođenje, koji može potrošiti mnogo resursa i biti sporiji u poređenju sa ugrađenom funkcijom u sam pregledač. Google planira da omogući programerima pristup ovoj novoj funkciji zasnovanoj na veštačkoj inteligenciji putem jednostavnog JavaScript API-ja.

Google AI pomaže Chrome-u u prevodu kompleksnih web sadržaja

“Kako bi izvršili efikasno prevođenje sadržaja u takvim slučajevima, web sajtovi trenutno moraju da koriste cloud API, ili da poseduju sopstvene modele za prevođenje i pokreću ih korišćenjem tehnologija kao što su WebAssembly i WebGPU,” objašnjava Google.

“Ovaj predlog uvodi novi JavaScript API koji otkriva ugrađene mogućnosti prevođenja stranih  jezika od strane web pregledača tako da, ukoliko su prisutne, mogu poslužiti kao jednostavnija i manje zahtevna alternativa,” dodaje Google.

Nova AI/API funkcija bi pojednostavila ovaj proces koristeći Chrome-ov ugrađeni mehanizam za prevođenje za postojeći sadržaj ili za uneti tekst, kao što su forumi ili usluge za ćaskanje u realnom vremenu. 

Funkcija će preuzeti model mašinskog učenja kako bi pravilno prevela tekst ako potrebni model za prevođenje nije već ugrađen u pregledač.

Predlog, u trenutnom obliku, ima određenih sumnji po pitanju privatnosti, jer bi mogao potencijalno omogućiti web sajtovima da prate korisnike na osnovu jezika koje pregledač podržava.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

“Najočigledniji identifikator u trenutnom dizajnu API-ja je lista podržanih jezika, a posebno njihov status dostupnosti (‘ne’, ‘spremno’ ili ‘nakon preuzimanja’),” upozorava Google.

“Na primer, u trenutku pisanja ovog teksta, Firefox podržava 9 jezika, koje je moguće nezavisno preuzeti. Sa naivnom implementacijom, ovo daje 9 bita identifikacionih informacija, koje različiti sajtovi mogu povezati i eventualno zloupotrebiti.”

Programeri su predložili mere za rešavanje ovog problema, kao što je grupisanje jezičkih paketa kako bi se smanjio broj bitova ili izlaganje fiksnog seta jezika zasnovanog na lokalnom jeziku korisnika.

Predlog takođe pominje omogućavanje programerima da utvrde da li je prevođenje urađeno na uređaju ili putem cloud usluga, kako bi bili sigurni da osetljivi tekst nije poslat drugim stranama, što bi moglo dovesti do curenja osetljivih podataka. Nije jasno kada će ova funkcija biti dodata u Chrome, ali Google aktivno istražuje i diskutuje o ideji sa Open Source zajednicom, prenosi Bleeping Computer.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi