Nova verzija Androida donosi inovacije slične iPhone Dynamic Island funkciji

Android 16 će omogućiti dinamičnija obaveštenja u realnom vremenu, prateći trendove koje je postavio iPhone Dynamic Island

Nova verzija Androida donosi inovacije slične iPhone Dynamic Island funkciji

Od lansiranja iPhone 14 Pro koji je doneo Dynamic Island funkciju, mnogi Android brendovi počeli su da imitiraju ovu inovaciju. Najnovije vesti ukazuju na to da se i Google pridružuje ovom trendu, planirajući da u novom Android 16 sistemu uvede obaveštenja slična funkciji „real-time updates“ (ažuriranja u realnom vremenu) koju koristi iPhone Dynamic Island.

Prema pisanju sajta AndroidAuthority, u kodu Android 15 QPR1 Beta 3 verzije otkrivena je nova API funkcija nazvana „Rich Ongoing Notifications“. Ova nova opcija omogućava programerima aplikacija da obaveštenja učine dinamičnijim, dodavanjem specifičnog teksta, boja pozadine i prikazivanjem informacija u realnom vremenu.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Na primer, ako alarm treba da zvoni za 10 minuta, zahvaljujući ovoj funkciji, korisnik neće morati da povuče traku sa obaveštenjima da bi proverio informacije. Umesto toga, na vrhu ekrana će se pojaviti ovalni okvir sa ikonom aplikacije za alarm i naglašenim tekstom koji obaveštava korisnika da će alarm zvoniti za 10 minuta. Slično, aplikacije poput Ubera ili taxi servisa moći će da prikazuju koliko minuta je ostalo do dolaska na destinaciju.

Iako ova API funkcija trenutno ne podržava nijednu Android aplikaciju, očekuje se da će Google nastaviti razvoj i zvanično je predstaviti tek sa Android 16 verzijom, naredne godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi