Novi Apple CarPlay stiže do kraja godine

Apple je prošle godine najavio sledeću generaciju CarPlay standarda za povezivanje iPhone telefona i infotainment sistema u automobilu sa boljom integracijom funkcija u vozilu kao što su kontrola klima uređaja, podrška za prikaz na više ekrana, upravljanje FM radio funkcijom i još puno toga.

Novi Apple CarPlay stiže do kraja godine

Apple je rekao da će prvi modeli automobila sa podrškom za novu generaciju CarPlay sistema na tržište, stići pred kraj 2023. godine kao modeli najpopularnijih marki poput: Acura, Audi, Ford, Honda, Jaguar, Land Rover, Mercedes-Benz, Nissan, Porsche, Volvo i drugih. U tom pogledu možemo očekivati pet novih najvažnijih funkcija u novoj verziji CarPlay sistema:

Integracija klastera sa instrumentima automobila

Novi CarPlay će imati integraciju sa instrumentima automobila pa će biti u mogućnosti da prikaže: brzinomer, broj obrtaja motora, merač nivoa goriva, pritisak ulja, temperaturu motora i drugo. Apple tvrdi da će vozači sami moći da izaberu dizajn i raspored instrumenata na tabli, uključujući specifične Apple opcije.

Kontrola klima uređaja

Imaćete mogućnost da direktno pristupite kontroli klima uređaja koja vam dozvoljava da podesite temperaturu u vozilu, brzinu rada ventilacije, grejanje sedišta i volana, kao i druge dodatne opcije kojima automobil raspolaže u paketu dodatne opreme.  

Podrška za rad sa više ekrana

Nova verzija CarPlay sistema biće u mogućnosti da koristi više ekrana u vozilu odjednom, pružajući upečatljivo iskustvo upotrebe na ugrađenom infotainment sistemu vozila, kao i svim dodatno povezanim ekranima na tabli vozila. Apple tvrdi da će CarPlay biti prilagođen svakom novom modelu automobila kako bi se optimalno prilagodio obliku i prikazu na ugrađenim ekranima, prenosi macrumors.

„Vidžeti“

„Vidžeti“ (Widgets) će biti ključni deo novog CarPlay doživalja tokom upotrebe i korišćenja, a obezbediće sve bitne informacije potrebene tokom vožnje samo jednim pogledom na tablu i ekrane u vozilu.

U pitanju su podaci i ilustracije koje se najviše tiču vozača i njegovog komfora u vožnji kao što su:  trajanje putovanja, potrošnja goriva, prevaljeni put, kalendar sa bitnim događajima, telefonski pozivi, status garažnih vrata i još, mnogo, mnogo toga. Takođe, biće omogućeno da skrolujete među mnoštvom prikazanih „vidžeta“ na instrument tabli.

FM radio aplikacija

Novi CarPlay će imati potpuno novu aplikaciju za radio FM prijem koja vam omogućuje laku i jednostavnu kontrolu FM radio stanica.

CarPlay na iOS 17 operativnom sistemu

U međuvremenu, CarPlay će dobiti još pregršt zgodnih opcija i funkcija kada se koristi u kombinaciji sa iPhone uređajem koji pokreće iOS 17 operativni sistem, uključujući i SharePlay podršku Music aplikacije za putnike u vozilu, kao i prikaz u realnom vremenu dostupnih stanica za punjenje električnih vozila.

 iOS 17 je trenutno u beta verziji dostupan za programere sa Apple nalogom i biće pušten kasnije ove godine za iPhone XS i novije verzije uređaja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi