OpenAI Shap-E je AI alat za generisanje 3D objekata

OpenAI je izašao sa svojim novim generativnim AI alatom nazvanim Shap-E, koji je u stanju da generiše 3D objekte na osnovu teksta i 2D slike.

OpenAI Shap-E je AI alat za generisanje 3D objekata

Najnoviji AI alat iz kompanije OpenAI nazvan Shap-E je poput popularnog Dall-E, osim što je umesto 2D slika u stanju da generiše 3D objekte na osnovu tekstualnog upita. OpenAI opisuje Shap-E kao “uslovni generativni model za 3D resurse”.

Za razliku od nekih sličnih alata namenjenih generisanju 3D modela koji su se pojavili u skorije vreme, Shap-E direktno generiše parametre implicitnih funkcija, omogućavajući rendering u “textured mesh” ili “neural radiance fields” formi.
U postu na GitHub stranici kompanije objašnjava se kako je Shap-E treniran na kombinaciji mapiranja 3D resursa i modelu uslovne difuzije.

Doduše, kako je demonstrirao Tom’s Hardware, ovaj besplatan program nije baš jednostavan za instalaciju i upotrebu kao popularni ChatGPT. Shap-E model možete skinuti sa GitHub-a bez naknade, ali će instalacija i generisanje objekata zahtevati malo iskustva sa Python programskim jezikom. Urednik Tom’s Hardware je naveo da mu je bilo potrebno osam sati da razume kako da instalira i podesi sve, jer OpenAI ne daje nikakve instrukcije uz sam projekat. Srećom, on je nakon toga u tekstu dao detaljne instrukcije za sve koji žele da se upuste u testiranje.

Nakon što je sve podešeno, fajlove je moguće generisati putem tekstualnog upita, postojeće 2D slike ili postojećeg 3D objekta (što zahteva Blender instalaciju) koji se može transformisati u nešto drugo. Generisani fajlovi se isporučuju u vidu animiranog GIF fajla, kao i u PLY formatu koji možete otvoriti u Microsoft Paint 3D. Naravno, 3D objekte je moguće i odštampati na 3D štampaču.

Generisani objekti poput aviona u obliku banane, ajkule, stolice u obliku avokada i sl. dolaze sa različitim nivoima kompleksnosti, a njihov kvalitet je u skladu sa onime što smo viđali od nekih drugih generativnih alata – u prevodu često ne baš sjajan. Ipak, u pitanju je interesantna implementacija generativne veštačke inteligencije koja će svakako napredovati.

Treba istaći i da je Shap-E prilično zahtevan u pogledu resursa na PC-u na kome se pokreće. Model zahteva isključivo Nvidia grafičke karte, kao i veoma jak procesor kako biste rezultat dobili za nekoliko minuta, umesto sati.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi