Oživite nostalgiju: defragmentacija hard diska u pretraživaču

Ako osećate nostalgiju za defragmentacijom hard diska, inženjer Denis Morelo je kreirao iskustvo defragmentacije iz Windows 98 sa sve autentičnim zvucima i vizualizacijama

Oživite nostalgiju: defragmentacija hard diska u pretraživaču

Postoje stvari koje su istovremeno mučne i zadovoljavajuće, poput laganog pretvaranja gomile prljavih sudova u čiste ili defragmentacija hard diska kroz koji smo redovno prolazili kasnih devedesetih.

Vizualizacija je bila veliki deo toga, jer je Windows program prikazivao hard disk kako se polako transformiše iz neuredne tamnoplave u očišćenu svetloplavu putem segmenata koji su postajali crveni u trenutku aktivnosti. Zvuk je takođe bio deo iskustva i podsećanje na to da svi ti digitalni podaci imaju prisustvo u stvarnom svetu.

Defragmentacija HDD-a za nostalgičare

Ako i vi osećate čudnu nostalgiju za činom defragmentacije hard diska, ali ne i za potrebom da to stvarno radite, inženjer Denis Morelo je kreirao iskustvo defragmentacije vašeg C diska u Windows 98 koje je moguće pokrenuti u svom internet pregledaču.

U blog postu koji objašnjava nastajanje aplikacije, Morelo kaže: “Jedan od najvećih izazova bio je implementacija algoritma za defragmentaciju koji deluje autentično.” Algoritam koji je on osmislio nasumično bira koliko klastera će obraditi u jednom trenutku i prilagođava brzinu u zavisnosti od toga koji ste imaginarni disk izabrali, od C do F. (Najduži traje oko 17 minuta.)

Što se tiče zvukova, Morelo je snimao stvarne zvuke hard diska i prilagodio ih. Zvučni efekti su sinhronizovani sa vizualizatorom i menjaju se u skladu sa brzinom diska koji ste izabrali. U suštini, uložio je mnogo više truda nego što biste pomislili za nešto pomalo smešno, ali je rezultat prijatan podsetnik na to kako su stvari bile 1998.

Ako vas je od čitanja udarila nostalgija, defragmenter možete iskusiti i sami na defrag98.com

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Vladimir G.

    Pa nije baš isto! Nema bed sektora, nema grupisanja po tipu fajla nema prebacivanja u paketima....Original je bio interesantan za gledanje ovo nije.

  2. NShappy

    Majko mila na šta ljudi troše resurse...
    🙄

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi