Pokrenuta peticija za ukidanje CAPTCHA tehnologije

CAPTCHA tehnologija, koja se na sajtovima često koristi kako bi razdvojila ljude od mašina/botova, mogla bi u doglednom periodu postati deo prošlosti. Peticija za ukidanje tehnologije, koja je nedavno pokrenuta, već ima preko 1000 potpisnika. Kao što je poznato, CAPCHA test od korisnika zahteva da ukuca niz slova i

CAPTCHA tehnologija, koja se na sajtovima često koristi kako bi razdvojila ljude od mašina/botova, mogla bi u doglednom periodu postati deo prošlosti. Peticija za ukidanje tehnologije, koja je nedavno pokrenuta, već ima preko 1000 potpisnika. Kao što je poznato, CAPCHA test od korisnika zahteva da ukuca niz slova i brojeva koji su prikazani izobličeni a sve sa ciljem da se smanji spam. Postoji i mogućnost glasovne reprodukcije simbola koje je potrebno uneti. Međutim, tu je i veliki problem sa primenom tehnologije. Vejn Hokins, koji je pokrenuo peticiju, ima oštećen vid i ističe da je CAPTCHA diskriminišuća i nedostupna slepim i slabovidim osobama. “CAPTCHA je frustrirajuća za sve Internet korisnike, ali za mene i milione drugih ljudi sa oštećenim vidom, ovaj test jednostavno onemogućava pristup onlajn vladinim uslugama i sistemima”, ističe Hokins, U otvorenom pismu, upućenom najzvučnijim CEO imenima (Leri Pejdž, Mark Zakerberg, Marisa Mejer…), Hokins je uputio molbu da se kreiraju alternativne metode koje slepe neće distancirati i diskriminisati u namerama da kreiraju jednostavnu stvar kao što je e-mail nalog. Peticija za ukidanje CAPTCHA tehnologije se nalazi ovde.
 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi