Razbijena Nvidia zaštita, GPU overklok se vraća u modu

Dva modera sa TechPowerUp foruma razvila su alate koji bi značajno mogli da promene GPU overklok i omoguće ubacivanje modifikovanih vBIOS fajlova u grafike

Razbijena Nvidia zaštita, GPU overklok se vraća u modu

Alati se zovu OMGVflash i NVflashk i oni praktično dozvoljavaju da zaobiđete bezbednosne barijere koje je Nvidia ubacila na svoje grafičke karte. Ovo u praksi dozvoljava overklokerima da ubacuju nove vBIOS fajlove u grafičke karte i postignu mnogo bolje GPU overklok rezultate.

Nvidia je pre oko deset godina “zaključala” svoje GPU-ove. Grafičkim kartama upravlja vBIOS, koji određuje ključne parametre kao što su maksimalna potrošnja GPU, maksimalni radni takt i kada će se GPU ugasiti zbog prevelike temperature. Pre Nvidia GeForce 900 serije GPU-ova, overklok je bio moguć ubacivanjem novog vBIOS fajla na grafičku kartu, kako bi se otključali neki od postavljenih parametara. Međutim, Nvidia je zaključala ovu funkcionalnost sa bezbednosnim procesorom koji se nalazi na samom čipu.

Povratak starog GPU overklok sistema omogućen je preko novih alata koje su nezavisno razvila dva TechPowerUp forumaša. TechPowerUp kaže da je binarni kod ručno ispitan kako bi se osiguralo da u alatima nema virusa.

Sem čačkanja parametara, ovi alati teoretski mogu da se koriste da poboljšaju performanse na jeftinijim grafičkim kartama. Mnogi brendovi prodaju modele koji su blizu preporučenim cenama, a overklokovane modele za nešto više novca. Jedina razlika između ovih grafika, u većini slučajeva, je vBIOS fajl. Alati takođe omogućavaju unakrsno flešovanje, što znači da možete da ubacite vBIOS jednog proizvođača u grafičku kartu drugog.

Here be dragons

Međutim, to ne znači da treba odmah da uzmete ove alata i flešujete novi vBIOS na svoj GPU, posebno ako ste nedavno kupili jednu od najboljih grafičkih karti na tržištu. To će poništiti vašu garanciju i može uništiti vaš GPU. Važno je zapamtiti da flešovanje novog vBIOS-a znači da koristite grafičku kartu van njenih preporučenih parametara, tako da bez odgovarajućeg hlađenja možete bukvalno da je uništite. Na GPU-ovima RTX 20 serije i novijim, vBIOS takođe određuje ograničenja potrošnje vašeg GPU-a, što znači da lošim overklok parametrima možete da spalite svoju novu (ili staru) grafiku.

OMGVflash i NVflashk

OMGVflash radi sa GPU-ovima RTX 20 serije i starijim i omogućava unakrsno flešovanje. Ograničenje za unakrsno flešovanje su isti naponski konektori RTX 30 i RTX 40 seriju grafičkih karti. Alat skinite ovde.

NVflashk je malo „slobodniji“. Pokušaće da flešuje bilo koju BIOS datoteku. Autor navodi primer flešovanja RTX 3060 vBIOS-a na RTX 4090. Iako možda neće uspeti, alat će ipak pokušati. Autor je prvobitno kreirao alat za flešovanje vBIOS-a od 1.000 vati na RTX 4090, što je uspešno i uradio, a alat možete skinuti prateći ovaj link.

Kao i kod svake ekstremne modifikacije, korišćenje ovakvih alata znači da preuzimate jedan deo rizika na sebe. GPU overklok nije namenjen većini korisnika, posebno u današnje doba, kada grafičke karte i CPU-ovi dinamički menjaju svoje frekvencije kako bi vam obezbedili bolje performanse kada vam to zatreba.

Međutim, nešto starije generacije i iskusniji overklokeri sigurno trljaju ruke, jer će ovi alati omogućiti da zaobiđu ograničenja koja je Nvidia ubacila pre skoro 10 godina na svoje nove grafičke karte.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi