SAD uvode potpunu zabranu korišćenja Kaspersky softvera

SAD administracija zabranjuje upotrebu Kaspersky softvera zbog zabrinutosti o nacionalnoj bezbednosti i navodnog ruskog pristupa korisničkim podacima

SAD uvode potpunu zabranu korišćenja Kaspersky softvera

Bajdenova administracija uvodi potpunu zabranu upotrebe ruskog Kaspersky softvera za sajber bezbednost u Sjedinjenim Američkim Državama zbog navodne umešanosti ruske vlade u operacije preko ovog softvera, objavilo je Ministarstvo trgovine SAD-a u četvrtak.

PROČITAJTE JOŠ: Zvanična izjava kompanije Kaspersky povodom objave Ministarstva trgovine SAD o zabrani upotrebe softvera ove kompanije u SAD

Softver kompanije Kaspersky Lab predstavljao je zabrinutost američkih vladinih zvaničnika još od 2017. godine. Prema ruskom zakonu, njihova vlada ima potpuni pristup Kaspersky sistemima i stoga ima pristup podacima svih svojih korisnika, tvrde američki zvaničnici.

Rusija je pokazala da ima kapacitet, a još više od toga, nameru da eksploatiše ruske kompanije poput Kaspersky-a kako bi prikupljala i zloupotrebljavala lične informacije Amerikanaca,” rekla je sekretarka za trgovinu Gina Raimondo novinarima na konferencijskom pozivu u četvrtak, prenosi ABC News.

Raimondo je rekla da je Biro za industriju i bezbednost Ministarstva trgovine bio u mogućnosti da zabrani Kaspersky zahvaljujući svojim novim ovlašćenjima.

Kaspersky “je dugo podizao zabrinutost za nacionalnu bezbednost” i bio je zabranjen na nekoliko vladinih sistema još 2017. godine, rekla je Raimondo. Dodala je da “dok smo istraživali sve opcije koje su nam na raspolaganju, na kraju smo odlučili da s obzirom na kontinuirane ofanzivne sajber sposobnosti ruske vlade i sposobnost da utiče na operacije Kaspersky-a, moramo preduzeti značajnu meru potpune zabrane ako želimo zaštititi Amerikance i njihove lične podatke.”

Nakon 20. jula, Kasperskom je zabranjeno da sklapa nove ugovore unutar SAD-a prema novoj odredbi. Ruska kompanija može pružati usluge postojećim korisnicima sajber-bezbednosnog i antivirusnog softvera do 29. septembra, ali nakon toga “neće moći pružati sigurnosna ažuriranja.” Softverske usluge će “biti degradirane,” navodi se u pravilu.

Raimondo je rekla da želi jasno staviti do znanja da Amerikanci i američke kompanije koje nastave da koriste postojeće KasperskyLab proizvode neće kršiti zakon, ali neće moći ažurirati svoje proizvode od 30. septembra. Preporučujem vam najsnažnije moguće da odmah prestanete koristiti taj softver i pređete na alternativu kako biste zaštitili sebe, svoje podatke i svoju porodicu,” rekla je sekretarka za trgovinu.

Direktor Kaspersky Lab-a negirao uticaj Rusije

Sekretar za unutrašnju bezbednost Alejandro Mayorkas, čije ministarstvo ima snažnu sajber agenciju, rekao je u izjavi da Amerikanci treba da znaju da mogu da se oslanjaju na sigurnost svojih uređaja.

Akcije preduzete danas su od vitalnog značaja za našu nacionalnu bezbednost i bolje će zaštititi lične informacije i privatnost mnogih Amerikanaca,” rekao je Mayorkas. “Nastavićemo da radimo sa Ministarstvom trgovine, državnim i lokalnim zvaničnicima i operaterima kritične infrastrukture kako bismo zaštitili najvitalnije sisteme i resurse naše nacije.”

ABC News je ranije izveštavao o zabrinutostima vlade u vezi sa Kaspersky-jem. Direktor Kaspersky Lab-a, Eugene Kaspersky, tada je negirao uticaj Rusije na softversku kompaniju.

U intervjuu za ABC News 2017. godine, Kaspersky je nazvao upozorenja američke vlade o njegovoj kompaniji “pogrešnim savetom” i rekao da su “glasine o našem partnerstvu sa vladinim agencijama lažne.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (18)
  1. Isto tako traže da se zabrani TikTok, šatro zbog rizika da Kinezi mogu da dođu do ličnih podataka američkih građana, a pravi razlog je što je TikTok servis preko koga se većina mladih Amerikanaca informiše o dešavanjima u svetu, a američke vlasti nisu u mogućnosti da nametnu cenzuru i svoju propagandu, kao što mogu na društvenim mrežama u vlasništvu američkih kompanija.

  2. Alister

    Isto tako traže da se zabrani TikTok, šatro zbog rizika da Kinezi mogu da dođu do ličnih podataka američkih građana, a pravi razlog je što je TikTok servis preko koga se većina mladih Amerikanaca informiše o dešavanjima u svetu, a američke vlasti nisu u mogućnosti da nametnu cenzuru i svoju propagandu, kao što mogu na društvenim mrežama u vlasništvu američkih kompanija.

    Trenutno, mislim da mlade ljude u svetu i US konkretno, bas briga za desavanja u svetu, jednostavno ne prate takav vid informacije...tiktok je marketinski problem zapada pre svega !

  3. Trenutno, mislim da mlade ljude u svetu i US konkretno, bas briga za desavanja u svetu, jednostavno ne prate takav vid informacije...tiktok je marketinski problem zapada pre svega !

    Pa nije baš tako, jer imaš demonstracije podrške Palestincima širom Amerike, iako svi njihovi mediji pokušavaju da svako preispitivanje politike Izraela predstave kao antisemitizam. Upravo o tome priča lik u ovom klipu koji sam okačio, zahvaljujući TikToku, do mladih je doprla slika zločina koje je počinila izraelska vojska i takve situacije američka vlada želi da spreči.

  4. Alister

    Slazem se potpuno ! nego, mislim da je to daleko manji broj koji zeli "political info/opinion", naspram onih koji kupuju prozvode, koji se reklamiraju preko tiktok-a

  5. Mali Perica

    Jednostavno smetnja im je jer im peca software za curenje podataka tako da nemaju potpun uvid u dogadjanja. Nije njima poenta što nas snime koliko puta su bili gore spomenuti izduvni gasovi već što nemaju potpun uvid u kvalitet izduvnih gasova kod njih.

  6. ikonoklast

    Isto tako traže da se zabrani TikTok, šatro zbog rizika da Kinezi mogu da dođu do ličnih podataka američkih građana, a pravi razlog je što je TikTok servis preko koga se većina mladih Amerikanaca informiše o dešavanjima u svetu, a američke vlasti nisu u mogućnosti da nametnu cenzuru i svoju propagandu, kao što mogu na društvenim mrežama u vlasništvu američkih kompanija.

    To je predstava za javnost. US državna bezbednost je kooptirala TikTok. Bivši NATO, CIA, State Department, Homeland Security zaposleni su sada u TikToku.

  7. Alister

    To je predstava za javnost. US državna bezbednost je kooptirala TikTok. Bivši NATO, CIA, State Department, Homeland Security zaposleni su sada u TikToku.

    Source je bas legitiman :) mint press

  8. Kredibilniji je Informer😂

  9. Lanikor

    Sve sto pise na internetu je istina

  10. ikonoklast

    Source je bas legitiman :) mint press

    Što, šta je problem s njima? Nije da ne možeš sam da otvoriš LinkedIn i empirijski proveriš navode da li su istiniti.

  11. Alister

    Treba mi nalog za Linkedln (spam wasteland), nemam i ne zelim da se bavim "istrazivackim novinarstvom" ovo sto si ponudio mi ne uliva poverenje...ne osporavam samu vest, vec site !

  12. ikonoklast

    A na osnovu čega ti ne uliva poverenje? To što na wikiju piše da je far left site ili to da je "accused of regularly publishing pro-Russian propaganda,[8] and has been described as a conspiratorial website by media studies and disinformation scholars" ili nešto treće? Ne želiš da se baviš DIY istraživanjem, a hoćeš da budeš što bliže istini. E pa ta dva zahteva baš i ne idu zajedno.

    Evo objasnila legenda u 15min ko sad kontroliše TikTok.

  13. Alister

    Ma sve je ok...

  14. Lanikor

    Imam ovakvih u okruzenju, nema svrhe

  15. ikonoklast

    Kako je rekao Upton Sinclair: “It is difficult to get a man to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

  16. Lanikor

    Druze pokusavas da ispadnes pametan jer si otkrio neki levi izvor informacija koji se slaze sa tim sto ti zelis da mislis.

    Ne kapiras da gomila svetskih ekipica placa te iste likove da sire raznorazne teorije zavere kako bi te stalno vrteli u mestu i skretali ti paznju sa bitnih stvari raznoraznim nevidljivim neprijateljima i dubokim drzavama.

    Ako hoces da doprineses boljitku i zapravo promenis nesto umesto sto siris propagande strane x, idi uradi nesto korisno za svoje sugradjane, kupi lekove nekom starijem sugradjaninu, pocisti svoju ulicu itd.

    Dojadili ste mi vi teoreticari zavere za sva vremena.

  17. racabgd

    ja se nikada ne bih preselio u rusiju stog je i moj stav da mi nista rusko ne treba i moj licni utisak je da je to nekvalitetno a moguce i stetno.

  18. ikonoklast

    Druze pokusavas da ispadnes pametan jer si otkrio neki levi izvor informacija koji se slaze sa tim sto ti zelis da mislis.

    A ti ne pokušavaš isto to?

    Kao što rekoh, imaš LinkedIn, možeš sam sve navode lako da proveriš, ništa te ne košta. Pa da uporediš da li je i koliko istinito to što piše na sajtu. Sve je hidden in plain sight što bi se reklo.

    Dojadili ste mi vi teoreticari zavere za sva vremena

    Drago mi je.

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi