Samsung bi pojedine Galaxy AI funkcije mogao da naplaćuje od 2025. godine 

Samsung ponovo najavljuje mogućnost plaćanja za određene Galaxy AI funkcije krajem 2025. godine, ostavljajući korisnike u neizvesnosti

Samsung bi pojedine Galaxy AI funkcije mogao da naplaćuje od 2025. godine 

Samsung je od početka godine uložio mnogo u Galaxy AI sistem funkcija veštačke inteligencije. Za Samsung, Galaxy AI je postao jedna od glavnih prodajnih tačaka Galaxy uređaja, a takođe i potencijalni novi model prihoda. Tokom cele godine, Samsung je nagoveštavao da bi budućnost Galaxy AI mogla biti plaćena, barem delimično, a danas je kompanija to ponovo istakla.

Samsung je ove nedelje (26. septembra) najavio seriju Galaxy Tab S10 i Galaxy S24 FE. Iako su ovi uređaji uzbudljivi koliko mogu biti, Samsung je iskoristio ovu priliku da nas podseti na temu plaćenih Galaxy AI funkcija.

Samsung-ova medijska saopštenja za seriju Galaxy Tab S10 i Galaxy S24 FE uključuju napomene koje se odnose na budućnost Galaxy AI. Koristeći reči same kompanije, Samsung kaže: “Naknade mogu biti primenjene na određene AI funkcije krajem 2025. godine.” 

Poruka je slična onima koje je kompanija objavila u januaru, nakon predstavljanja Galaxy S24, i u julu, nekoliko dana pre nego što je serija Galaxy Z6 zvanično predstavljena u Parizu.

Budućnost Galaxy AI-a je neizvesna

Samsung nikada nije precizirao koje Galaxy AI funkcije bi mogle početi da se naplaćuju sledeće godine. Ranije ove godine, šef Samsung Health-a, Hon Pak, rekao je da kompanija razmatra mogućnost pretplatničkog servisa za Health aplikaciju, ali to se do sada nije dogodilo.

Šef Samsung Health-a takođe je izjavio da Samsung mora pružiti vrednost za novac, što je bilo ohrabrujuće. “Ako ćete zaista da me naterate da nešto platim, bolje mi pružite nešto što je sveobuhvatno,” izjavio je Pak u intervjuu u februaru.

Bez obzira kako na to gledamo, izgleda da je Samsung uveren da je način za napredovanje krajem 2025. i kasnije da se barem neke AI funkcije stave iza zida pretplate. S tim u vezi, ostaje pitanje koje Galaxy AI alate će možda biti potrebno platiti sledeće godine, a koji će ostati besplatni.

Google bi mogao primorati Samsung sa naplatom AI funkcija 

Vredi napomenuti da je Samsung koristio termin “AI” umesto “Galaxy AI” kad god je u saopštenjima za medije spominjao stavljanje cene na ove funkcije. Većina Galaxy AI alata oslanja se na Google tehnologije, tako da nije nezamislivo da je upravo Google taj koji želi da naplati svoje AI funkcije, u kom slučaju bi i Samsung morao da sledi taj primer.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

S druge strane, očigledno je da Samsung već neko vreme traži načine za ostvarivanje stalnog prihoda od plaćenih usluga i pretplata. Ako niste znali, plaćena usluga već postoji na vašem Galaxy telefonu i tabletu. Zove se Secure Wi-Fi i košta 0,99 dolara za 24 sata sigurnog Wi-Fi pretraživanja ili 1,99 dolara mesečno.

S tim na umu, Samsungu nije stran koncept pretplatničkog modela. Bez obzira na to da li će odluku doneti Samsung, Google ili oboje, neke AI funkcije koje su sada besplatne, ili buduće funkcije koje su još u razvoju, mogle bi dobiti cenu krajem 2025. godine, piše SamMobile.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi