Telekomi koriste scambaiting AI protiv telefonskih prevara

Inovativni scambaiting AI sistemi koje telekom kompanije širom sveta usvajaju velikom brzinom štite korisnike i prikupljaju informacije o prevarantima

Telekomi koriste scambaiting AI protiv telefonskih prevara

Telekom kompanije sada zvanično primenjuju napredne Scambaiting AI sisteme kako bi zaštitile svoje korisnike od telefonskih prevara. Ovi sofisticirani sistemi su unapređene verzije Lenny-ja, simulacije starijeg čoveka koji zagovara prevarante u dugim razgovorima.

Prevarantski pozivi su poslednjih godina postali veliki problem, koštajući Amerikance preko 25 milijardi dolara godišnje. Žrtve obično gube oko 452 dolara po osobi, dok neki gube čitavu ušteđevinu ili se zadužuju zbog onoga što su mislili da su legitimne uplate. Uobičajene prevare uključuju ljubavne prevare, lažne pozive iz Poreske uprave koji zahtevaju hitnu uplatu i lažne obaveštenja o kupovini koja traže podatke o banci.

Godinama su scambaiteri suzbijali prevarante zadržavajući ih na telefonu kako bi im smanjili vreme za druge pozive. U naprednijim naporima, prate bankovne račune koje koriste prevaranti kako bi ih ugasili. Alati poput Lenny-ja, koji pušta automatske glasovne poruke za angažovanje prevaranata, pokazali su se vrlo efikasnim.

Telekomi usvajaju Scambaiting AI chatbot-ove

Nedavno su telekom kompanije počele da koriste AI chatbote, kao što su Malcome i Ibrahim, u borbi protiv prevara, izveštava The Guardian. Razvijeni od strane profesora Dalija Kaafara i njegovog tima na Univerzitetu Macquarie, ovi botovi rade mnogo više od pukog gubljenja vremena prevarantima.

Prikupljaju informacije o tehnikama prevara kako bi upozorili ljude i pomogli organima reda. Ovi AI sistemi testiraju različite strategije da zadrže prevarante na liniji duže, učeći i fino podešavajući svoje odgovore. Prikupljaju vredne podatke o taktikama prevara, trajanju poziva i ponašanju prevaranata.

21. vek je zakucao i na vrata telefonskih prevaranata.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi