Vlasnici ilegalnog streaming servisa koji je imao više sadržaja nego Netflix, Hulu i Amazon Prime zajedno, proglašeni krivim

Petorica muškaraca osuđena za upravljanje Jetflicks-om, ilegalnom streaming uslugom koja je omogućavala gledanje i preuzimanje piratskih TV emisija i filmova.

Vlasnici ilegalnog streaming servisa koji je imao više sadržaja nego Netflix, Hulu i Amazon Prime zajedno, proglašeni krivim

Ako streaming usluga zvuči previše dobro da bi bila istinita, verovatno i jeste. U slučaju Jetflicks-a, bila je previše dobra da bi bila legalna.

Savezna porota u Las Vegasu osudila je petoricu muškaraca za njihovu ulogu u složenoj šemi krađe popularnih televizijskih emisija i nagrađivanih filmova sa piratskih sajtova i njihovog implementiranja u uslugu striminga pod nazivom Jetflicks, saopštilo je Ministarstvo pravde u četvrtak. Prema optužnici, Jetflicks je funkcionisao kao pretplatni streaming servis koji je korisnicima omogućavao da gledaju i preuzimaju zaštićene TV emisije i filmove bez dozvole vlasnika autorskih prava.

Optuženi su upravljali Jetflicks-om, ilegalnom striming uslugom koju su koristili za distribuciju stotina hiljada ukradenih televizijskih epizoda,” rekla je glavna zamenica pomoćnika državnog tužioca Nicole M. Argentieri, šefica Kriminalne divizije Ministarstva pravde (DOJ), u izjavi. Prema DOJ-u, grupa je ukrala hiljade zaštićenih televizijskih epizoda generišući masu sadržaja veću od “kombinovanih kataloga Netflix-a, Hulu-a, Vudu-a i Amazon Prime-a.”

Za mesečnu pretplatu od 10 dolara, korisnici su mogli da vrše streaming emisije na više uređaja i platformi nekoliko dana nakon što su nove epizode bile dostupne na legitimnim uslugama i kanalima, rekli su zvaničnici.

Optuženi su upravljali platformom koja je automatizovala krađu TV emisija i distribuirala ukradeni sadržaj pretplatnicima,” rekao je u izjavi direktor FBI Washington Field Office-a, David Sundberg.

Petoro optuženih su Kristopher Dallmann, Douglas Courson, Felipe Garcia, Jared Jaurequi i Peter Huber. Optužnica navodi da je grupa dobijala sadržaj sa piratskih sajtova kao što su SickRage (takođe poznat kao SickChill), Sick Beard, SABnzbd i TheTVDB i nudila ga pretplatnicima na jednom mestu. U jednom trenutku, Jetflicks je tvrdio da ima više od 37.000 plaćenih korisnika i 183.200 televizijskih epizoda. Vlasti su procenile da je finansijska šteta za vlasnike programa u milionima dolara.

Kao legitimni posao, Jetflicks je na kraju naišao na probleme, kao što je deljenje logina i lozinki pretplatnika, navodi se u optužnici. Zvaničnici su takođe rekli da je grupa pokušala da prikaže sajt kao zabavnu uslugu za putnike avionom nakon što su se suočili sa zahtevima za uklanjanje nelicenciranog sadržaja.

Kada su se pritužbe vlasnika autorskih prava i problemi sa pružaocima platnih usluga pretile da sruše ilegalno multimilionsko preduzeće, optuženi su pokušali da prikriju Jetflicks kao aviokompanijsku zabavnu kompaniju,” napomenuo je Sundberg.

Kako to često biva i u legitimnom poslovnom svetu, oko sedam godina nakon što je Jetflicks započeo, jedan član grupe se odvojio kako bi pokrenuo novi, konkurentski poduhvat, rekli su zvaničnici.

Darryl Julius Polo, poznat kao djppimp, pokrenuo je iStreamItAll, koji je omogućavao korisnicima da vrše streaming i preuzimaju TV emisije i filmove, navodi se u optužnici. Planovi pretplate za iStreamItAll (ISIA) imali su mesečnu naknadu od 19,99 dolara, plus kvartalne, polugodišnje i godišnje opcije.

Slično kao Jetflicks, ISIA nije imala dozvolu za pružanje streaming sadržaja, rekli su zvaničnici. Polo, kompjuterski programer, priznao je krivicu 2019. godine za jednu tačku zavere za počinjenje kršenja autorskih prava i jednu tačku kršenja autorskih prava. Polo je osuđen na 4,75 godina zatvora i naređeno mu je da plati 1 milion dolara.

Jetflicks je takođe imao svoju organizacionu strukturu, naveli su zvaničnici. Dallman je vodio operacije dok su Courson i Jaurequi pomagali u menadžmentu koji je uključivao strateške odluke, zapošljavanje i rad sa dobavljačima i pružaocima platnih usluga. Programiranje i kodiranje su obavljali Dallman, Polo i Huber, koji su pisali i revidirali kompjuterske skripte za veb sajt i mobilne aplikacije. Ta grupa je takođe radila na dizajnu veb sajta, korisničkom interfejsu i tehničkoj pomoći, rekli su zvaničnici.

Courson, Garcia, Jaurequi i Huber suočavaju se sa maksimalnom kaznom od pet godina zatvora, dok se Dallmann suočava sa maksimalnom kaznom od 48 godina zatvora, prema DOJ-u. Datum izricanja kazne još nije određen.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi