Windows 11 se nalazi na gotovo 30% svih Windows računara

Windows 11 je postigao prekretnicu sa skoro 30% usvajanja na svim Windows računarima, što predstavlja njegov najveći tržišni udeo do sada.

Windows 11 se nalazi na gotovo 30% svih Windows računara

Windows 11 ponovo beleži rast. Kako ulazimo u jul 2024. godine, najnoviji podaci Statcountera otkrivaju značajne promene u Windows ekosistemu. Windows 11, koji se bliži trećoj godišnjici, postigao je prekretnicu sa skoro 30% usvajanja na svim Windows računarima, što predstavlja njegov najveći tržišni udeo do sada.

Windows 11 je zabeležio značajan porast prethodnog meseca

Samo u junu 2024. godine, Windows 11 je zabeležio značajan porast, popevši se sa 27.67% na 29.71%, što je dobitak od 2.14 procentnih poena. Ranije ove godine, OS je bio suočen sa privremenim padom, postajući prva verzija Windowsa koja je iskusila pad broja korisnika tokom sredine ciklusa. Međutim, nedavni trendovi ukazuju na oporavak i stabilan rast.

Uprkos svojim uspesima, Windows 11 i dalje zaostaje za svojim prethodnikom, Windows 10, koji zadržava dominantnu poziciju sa 66.1% tržišnog udelа. Iako Windows 10 nastavlja da gubi korisnike, njegov pad od 2.23 procentna poena u jednom mesecu naglašava njegovu trajnu popularnost uprkos približavanju kraja podrške.

Gledajući unapred, tranzicija sa Windows 10 na Windows 11 se očekuje da će se ubrzati kako se približava rok za kraj podrške u oktobru 2025. godine, pojačana kampanjama isticanja od strane Microsofta. Programi produžene bezbednosne podrške i alternativna rešenja kao što je 0patch verovatno će održati instalacije Windows 10 i nakon ovog datuma.

Buduća putanja usvajanja Windows 11 će se pomno pratiti, posebno kako se bude težilo ka nadmašivanju tržišnog udela Windows 10. Analitičari predviđaju oštriji pad za Windows 10 nakon oktobra 2025. godine, kako sve više korisnika prelazi na podržane sisteme.

Trenutni udeo na tržištu Windows OS-a (1. jul 2024. prema Statcounteru):

 • Windows 10: 66.1% (-2.23)
 • Windows 11: 29.7% (+2.14)
 • Windows 7: 2.95% (+0.09)
 • Windows 8.1: 0.4% (-0.03)
 • Windows XP: 0.39% (+0.02)

Kada je Srbija u pitanju, prihvaćenost Windows 11 verzije je na 14,4% u maju, a u junu 15,56%, dok je Windows 10 na gotovo 77,56%, kada su isključivo Windows OS u pitanju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (7)
 1. vasserviserbgd

  Rade azririranje bez pitanja, bukvalno skinu 30gb kojekakvih junk update fajlova i onda izadje poruka. WIndows 11 je spreman. Imate opciju, zakazi instalaciju i instaliraj odmah. Ljudi kliknu i ubaguju racunar sa tim smecem. Ja sam odavno presao na Linux, sve je free, cak i Office, nema virusa. Igrice i ne igram iako mogu preko Steam. Sve radi stabilno i bez bagova za razliku od tog djubreta Windows 11

 2. operator1992

  Svi otkazuju ažuriranja za Windows 11 pušto je bagovit, pravi različita sranja što se tiče štampača, skenera, drajvera za grafičku karticu i više modela grafičkih kartica se pregrevaju bespotrebno, jer se ventilatori na grafičkim karticama uopšte ne uključe svaki put.. Nasilno Microsoft-ovo prelaženje na Windows 11 je razumljivo iz njihovog ugla gledanja, ali korisnici konstantno imaju štete zadnje dve i po godine. Da li će vlasnicima Nvidia kartica 3080 ti, 3090, 4080 ti i 4090 biti vraćene pare, jer su im crkle grafičke kartice zbog nemogućnosti Windows 11 da pravilno prepoznam svaku grafičku karticu i ne upali ventilatore svaki put kada je to potrebno?

 3. Ti si odavno prešao na Linux?
  Ja sam odavno ugasio računar, nema virusa sve radi stabilno, a igrice ne igram, Računar ne mrda stabilan je na podu...
  Mislim da je moje rješenje bolje od tvojeg.

 4. Što će reći da na 70% računara sa Windowsom nije instaliran Win 11 već neki drugi. Obzirom da je izašao pre skoro 3 godine, ja to ne bih nazvao nekim uspehom.

 5. Postojale su Vista, 7 i 8 RTM pa tako ni sa Windows 11 po mnogo čemu ne cvetaju ruže. U MS kao i obično žele da naguraju korisnike na novu verziju kako bi dobili povratne informacije za dalji razvoj, ali jednog dana će se i to srediti. Za rast udela zaslužne su isključivo pojedine karakteristike novijeg hardvera koje ga zahtevaju.

 6. Postojale su Vista, 7 i 8 RTM pa tako ni sa Windows 11 po mnogo čemu ne cvetaju ruže. U MS kao i obično žele da naguraju korisnike na novu verziju kako bi dobili povratne informacije za dalji razvoj, ali jednog dana će se i to srediti. Za rast udela zaslužne su isključivo pojedine karakteristike novijeg hardvera koje ga zahtevaju.

  Baš tako. Meni žena donela laptop da joj instaliram Windows. Probao desetku ne može. Mora 11. A laptop čak nije ni neko ludilo već niži segment.

 7. Sa ovom app mozete resiti problematicne apdejte.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi