Wix AI: Napravite kompletan sajt preko upita veštačkoj inteligenciji

Umesto šablona za pravljenje sajtova, izraelska firma najavljuje da ćete preko Wix AI alata moći da napravite sajt samo uz pomoć upita veštačkoj inteligenciji

Wix AI: Napravite kompletan sajt preko upita veštačkoj inteligenciji

Kompanija Wix koja nudi usluge pravljenja sajtova zasnovanih na šablonima, najavila je da će uskoro omogućiti da napravite kompletan sajt samo uz pomoć upita veštačkoj inteligenciji uz jednostavne opise zamišljenog. Novi Wix AI alat nazvan AI Site Generator koristiće mešavinu postojećih modela veštačke inteligenciju kako bi generisao sve, od dizajna, preko teksta i slika za vaš sajt.

Iako kompanija već ima nekoliko alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, sada se „kladi“ na svoje nove AI algoritme umesto standardnih obrazaca koje nudi za pravljenje sajtova.

Generator sajtova ove izraelske firme koristiće tako ChatGPT za kreiranje teksta, DALL-E za generisanje slike na osnovu tekstualnih opisa, a njihovi sopstveni AI modeli biće zaduženi za ostale stvari. Na ovaj način pravljenje sajta moglo bi da bude brže i lakše nego ikada do sada.

Kako radi Wix AI generator sajtova

Kompanija je na svom blogu objavila više video snimaka koji prikazuju nove funkcije i način njihovog korišćenja. Jedan od njih prikazuje interakciju sa Wix AI koji se u početku predstavlja i pita vas kojoj će svrsi služiti vaš novi vebsajt. U primeru, zamišljeni korisnik ističe da želi sajt posvećen fitnesu i daje neke detalje o tome šta će njegov biznis da ponudi.

Četbot ga potom pita da li treba da uzme u obzir neke druge i dodatne detalje i stil koji želi da se nađe na sajtu. U poslednjem koraku, pokazuje neke uzorke slika fitnes trenera i traži od njega da izabere onu koja “najbolje oslikava željeni rezultat”. Nakon biranja jedne od slika, treba kliknuti na “Generate Site”. Posle toga, veštačka inteligencija počinje sa generisanjem sajta i za naizgled nekoliko sekundi, kako je prikazano u video snimku, sajt je spreman.

Naravno, to ne mora biti nužno gotov proizvod, već postoji mogućnost uređivanja i izmena novog sajta. Ponovo u polje za upite moći ćete da postavljate dodatna pitanja četbotu o potencijalnim izmenama i na taj način se sa njim dogovarate o dizajnu.

Ipak, nejasno je koliko će stvarni proces zaista biti sličan onom koji je prikazan u videu, a firma za TheVerge tvrdi da će korisnici imati potpunu kontrolu nad svakim apsektom sajta koristeći Wix Editor.

Izazovi koje novi alat nosi

Iako ovo daje vetar u leđa i olakšava pokretanje biznisa, nova alatka ipak sa sobom nosi i izazove koje ne treba ispusti iz vida. Četbotovi ponekad mogu praviti greške i pružati netačne, lažne ili obmanjujuće informacije, tako da korisnici pre zvaničnog lansiranja moraju verifikovati sadržaj koji se na njemu nalazi.

Uz to, može doći i do pravnih problema ukoliko AI modeli krše nečija autorska prava ili plasiraju “neprikladan sadržaj”.

Iako iz kompanije tvrde da njihova veštačka inteligencija sprečava pravljenje neprikladnog sadržaja, napomena koju kompanija ističe na jednoj od stranica je da sadržaj koji pruža Wix “podložan autorskim pravima prema lokalnom i međunarodnom pravu”. To znači da ukoliko četbot prekrši nečija autorska prava, teret ide na korisnika, što dodatno treba da poveća opreznost pri lansiranju ovakve vrste sajta.

Ipak, uprkos ovim nepovoljnostima, potencijal koji trenutno najavljuje Wix zaista izgleda impresivno i obećava brži i lakši način snalaženja u korporativnom internet svetu. O cenama po kojima će novi alat biti dostupan još uvek nema objavljenih informacija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi