You Tube zabrinut da bi Shorts mogli uništiti formu video klipova koji duže traju

Najnoviji izveštaji otkrivaju da interno u krugovima rukovodilaca You Tube servisa, postoji zabrinutost da bi Shorts klipovi mogli da kanibalizuju jezgro njihovog poslovnog modela, a koji čini forma dugometražnih video priloga

You Tube zabrinut da bi Shorts mogli uništiti formu video klipova koji duže traju

Prema najnovijim informacijama, visoko pozicionirani rukovodioci You Tube servisa su na nedavno održanim sastancima o budućoj poslovnoj strategiji „razgovarali o riziku da video snimci dugog formata, koji donose veći prihod za kompaniju, u dogledno vreme “odumiru” kao vodeći format“. Interni podaci pokazuju da kreatori „stvaraju sve manje video zapisa dugog formata — zbog nedostatka interesovanja korisnika“.

Ova promena utiče na visinu prihoda od oglasa. Duži video prilozi omogućavaju više oglašavanja i veću stopu učestalosti klikova na oglase za e-trgovinu. Kao i gledaoci, tako i oglašivači sve više favorizuju kratku formu sadržaja, naročito kada rade na plasmanu proizvoda.

Najava promene dolazi nakon što je You Tube prijavio pad prihoda od reklama u tri od poslednja četiri kvartala, iako je došlo do porasta ukupne zarade. Sajt je počeo da obara blokatore oglasa, dok je YouTube Premium zabeležio povećanje cena u SAD.

YouTube stoji na stanovištu da je Shorts dizajniran da dopuni, a ne da se takmiči sa svim ostalim formatima koje koriste kreatori na ovoj platformi, kao što su audio i video prenosi uživo.

Na kraju krajeva, izbor korisnika u pravcu video zapisa kratkog formata je jasna i nedvosmislena, pa čak i YouTube Music kreće tim koracima uz pomoć Samples sadržaja koje generiše korisnik.

YouTube bi morao da prihvati kraći format ili izgubi trku od TikTok i Instagram Reels konkurencije, pošto već sada počinjemo da sagledavamo dugoročni uticaj promene u ponašanju i zahtevima korisnika, prenosi 9to5Mac.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. MaliAbner

    U mojoj familiji 4/4 svi redom na mobilnim uredjajima blokiramo shorts...
    ALI je to izgleda vrlo populafna forma u indiji, i ostatku azije...

    A google secikese koje su toliko zabrinute bi mogle da odvoje shorts od YT i to bez mogucnosti kros linkova...

  2. Prezasitio sam se od tih formi za društvene mreže, ali ne sporim da je to sada trend. Čak i pevači na boljem glasu sada rade takve spotove (Reels video), tako da nema više pravila. S druge strane, postoji problem kada pesma bude izdata da se koristi kao sound pa ako referenca nije priključena za spot, onda i tu nema zarade, jer se autorska prava ne podudare. Sa rigoroznijim uslovima za monetizaciju su sami sebi napravili autogol i brdo stvari bih naveo zbog čega imaju drastično manje prihode.

  3. NShappy

    Kada malo čačkam te shorts, (i kada bih verovao da ništa nije slučajno i da se sve pravi iz zle namere (u čega zapravo ne verujem)), rekao bih da je tim odličnih psihologa/psihijatara/sociologa, pažljivom analizom ponašanja opšte populacije, smislio shorts (i TicToc) kao uspešan sistem za dalje zaglupljivanje iste te opšte populacije.

    :p

  4. Kada malo čačkam te shorts, (i kada bih verovao da ništa nije slučajno i da se sve pravi iz zle namere (u čega zapravo ne verujem)), rekao bih da je tim odličnih psihologa/psihijatara/sociologa, pažljivom analizom ponašanja opšte populacije, smislio shorts (i TicToc) kao uspešan sistem za dalje zaglupljivanje iste te opšte populacije.

    :p

    Tu dileme nema, samo se bojim da će Google na taj način ubiti YouTube kao platformu: mislim, neće je ubiti, ali će upropastiti biznis. Jer YouTube sada forsira shorts na uštrb standardnih videa i to je jasno vidljivo po broju pregleda. Bolje da su napravili posebnu mrežu...ako im je već stalo da se suprotstave TikToku i IG

  5. MegaSkot

    Situacija letos: Gamescom Dublin, okupili najbolje gamere sa TikToka!!?? WTF??!!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi