Za pristup tvitovima će biti neophodan nalog na Twitteru

Ilon Mask je najavio novu promenu na platformi, koja zahteva od korisnika da imaju nalog na Twitteru ako žele pristup tvitovima ili da samo vide profile

Za pristup tvitovima će biti neophodan nalog na Twitteru

Ako trenutno pokušate da pristupite Twitteru bez prijavljivanja na svoj korisnički nalog, nećete moći da vidite sadržaj koji je ranije bio dostupan široj javnosti. Umesto toga, naići ćete na prozor na koji od vas traži da se prijavite ili da kreirate novi nalog na Twitteru, ukoliko želite pristup tvitovima ili korisničkim profil, piše The Verge.

Prema Maskovim rečima, ova mera je neophodna kako bi se sprečila zloupotreba podataka korisnika. “Toliko su nam pljačkali podatke da je to degradiralo uslugu za normalne korisnike“, napisao je Mask na svom Twitter nalogu. On je ranije izrazio nezadovoljstvo kompanijama za veštačku inteligenciju, kao što je OpenAI, koje koriste Twitterove podatke za obuku svojih velikih jezičkih modela.

Pre ove promene, Twitter je omogućavao ograničeni pristup platformi ukoliko niste imali nalog. Na primer, mogli ste da čitate javne tvitove i gledate profile korisnika, ali nije bilo moguće lajkovati ili ostavljati komentare. Nakon pregleda određenog broja tvitova, pojavljivao se prozor koji je sprečavao dalje korišćenje platforme dok se ne prijavite na svoj nalog.

Mask hoće da ograniči pristup tvitovima

Sada, bez obzira na to kako pristupate veb sajtu – bilo da je to početna stranica ili direktan link do tvita ili profila – odmah se susrećete sa zahtevom za prijavu koji potpuno prekriva stranicu. Jednostavno ne možete videti ništa.

Ova promena deluje u suprotnosti sa nekim prethodnim potezima Ilona Maska. Prošle godine, šef Twittera je zaposlio poznatog hakera iPhone-a Džordža Hoca, da popravi funkciju pretrage i ukloni zahtev za prijavu koji sprečava neregistrovane korisnike da pretražuju društvenu mrežu. Hoc je ubrzo dao otkaz, tvrdeći da “nije mislio da tamo može da napravi bilo kakvu pravu promenu”. U aprilu ove godine, Twitter je potpuno uklonio funkciju pretrage platforme za neregistrovane korisnike.

Vlasnici besplatnih Twitter naloga i dalje mogu pristupati javno postavljenim tvitovima i drugim informacijama, iako su mnoge funkcije koje korisničko iskustvo čine boljim (kao što su uređivanje tvitova i verifikacija korisnika), dostupne samo Twitter Blue pretplatnicima. Međutim, po svemu sudeći, još neke ključne funkcije platforme bi uskoro mogle da budu zaključane iza pretplate.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. SuperStarr

    Stvar je već implementirana / na snazi.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi