Tvorac Litijum-jon baterija pomaže u razvoju novih tehnologija

Profesor sa Univerziteta u Teksasu bio je široko priznat po pronalasku litijum-jon baterija, ali sada radi na razvijanju bolje tehnologije

Džon Gudenaf (94 godine) nije završio sa promenama kada su u pitanju tehnologije baterija. Profesor sa Univerziteta u Teksasu bio je široko priznat po pronalasku litijum-jon baterija, ali sada radi na razvijanju bolje tehnologije.
Gudenaf i njegov tim su stvorili jeftine „solid state baterije“ koje su sigurnije nego litijum-jonske. Ona skladišti tri puta više energije, što znači više kilometara za električna vozila, na primer. Kada bude trebalo da ih napunite, to može da se uradi za nekoliko minuta – a ne sati. Osim toga, može da izdrži veći broj ciklusa punjenja.
Tim je koristio tehnologiju staklenih elektrolita umesto tečne nalik na litijum-jon. Za sada Gudenaf i njegovi pomoćnici traže da se udruže proizvođači baterija koji testiraju njihove kreacije u električnim vozilima.
Baterije budućnosti će biti bazirane na vodi
Izvor: Engadget

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi