7 razloga zbog kojih treba sačekati iPhone 17 i zaobići kupovinu iPhone 16

Telefoni za 2025. godinu, uključujući iPhone 17, mogli bi doneti najveća unapređenja mogućnosti u proteklih nekoliko godina

7 razloga zbog kojih treba sačekati iPhone 17 i zaobići kupovinu iPhone 16

Svi su pogledi su upereni u izlazak iPhone 16 telefona, za koji se očekuje da ga Apple lansira ove jeseni, a što bi moglo označiti novu eru za Apple iPhone uređaje. To iz razloga jer Apple Intelligence donosi mnoge nove AI funkcije koje nismo videli na ranijim iPhone modelima. Iako će iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max biti najbolji modeli u liniji, možda biste trebali sačekati sa nadogradnjom na bilo koji od tih modela, s obzirom na detalje koji su počeli da se pojavljuju o iPhone 17.

Postoji nekoliko razloga zašto biste trebali preskočiti iPhone 16 i sačekati izlazak iPhone 17, jer neke informacije nagoveštavaju veliko unapređenje za telefone koji stižu iduće, 2025. godine a koje bi moglo redefinisati ovu popularnu seriju telefona. Godišnje nadogradnje poput svetlijih ekrana, boljih kamera i dužeg trajanja baterije očekuju se za iPhone 17.

120 Hz osvežavanje ekrana na svim modelima

Jedna od najvećih kritika na reačun običnih iPhone 16 modela, koji ne pripadaju Pro verzijama iPhone-a je kako Apple stalno oprema te modele zastarelim ekranima sa osvežavanjem od 60  Hz. Kada jeftiniji Android telefoni poput Samsung Galaxy A35 i Google Pixel 8a imaju osvežavanje ekrana od 120Hz, gotovo je neverovatno da će iPhone 16 i 16 Plus još uvek biti na 60 Hz.

Pa, očekuje se da će Apple konačno učiniti 120 Hz standardom za sve svoje iPhone uređaje iz 2025. godine — uključujući osnovni iPhone 17, koji bi mogao značajno profitirati sa 120 Hz ProMotion ekranom. Takav potez bio bi dugoočekivan, ali svakako značajno unapređenje za iPhone 17 sa fluidnijim animacijama i pržom reakcijom ekrana. Ovo bi igranje učinilo mnogo boljim zahvaljujući glatkijem gejmpleju.

48MP senzori na sve tri kamere na iPhone 17 Pro Max

Karakteristike kamere su obično najvažnije ljudima koji razmatraju kupovinu novih telefona, a izgleda da Apple neće razočarati sa trostrukim kamerama na svojim Pro modelima. iPhone 16 Pro Max će imati bolji zum na svojoj telefoto kameri i veći senzor od 1/1.4 inča, ali kamere na iPhone 17 Pro Max bi mogle biti vredne čekanja.

To je zato što se šuška da će imati 48 MP senzore na sve tri kamere. Ovo je vidno unapređenje za ultraširoke i telefoto kamere, koje bi moglo biti mnogo vrednije u kombinaciji sa novim algoritmima za obradu slika i tehnologijom spajanja piksela. U kombinaciji sa još jednom glasinom o sočivu sa promenljivim otvorom blende, koje bi fotografima omogućilo još bolju kontrolu nad kamerom, nema sumnje da će iPhone 17 Pro Max imati mnogo toga da ponudi.

Najtanji iPhone model do sada

Čuli smo glasine o iPhone 16 Ultra modelu koje kruže već neko vreme, ali još uvek nije poznato da li će se ostvariti ove jeseni sa izlaskom iPhone 16 modela. Iako je Ultra malo verovatan u ovom trenutku, moguće je da bi se uređaj mogao pojaviti sledeće godine pod potpuno drugačijim imenom kao iPhone 17 Slim.

Prema preliminarnim i nepotvrđenim glasinama, Apple bi mogao da odustane od iPhone 17 Plus modela i umesto njega doda u svoju ponudu iPhone 17 Slim. Ne samo da bi ovo bio najtanji iPhone do sada sa potpuno novim dizajnom, već bi mogao biti i najskuplji do sada sa cenom od 1.299 dolara — što je više od trenutne cene od 1.199 dolara za Pro Max model.

Mark Gurman iz Bloomberga kaže da je Apple-ov plan da napravi “novu klasu Apple uređaja koji bi trebali biti najtanji i najlakši proizvodi u celoj tehnološkoj industriji.” Veća cena bi bila opravdana prisustvom A19 procesorom, 8 GB RAM-a, aluminijumskim kućištem i sistemom dvostrukih zadnjih kamera.

Brži A19 Pro čipovi bazirani na 2 nm proizvodnom procesu

Govoreći o procesorskoj snazi, iPhone 17 bi prirodno imao prednost u performansama. Uglavnom zato što bi novi modeli bili pokretani bržim A19 čipovima, u poređenju sa A18 procesorima koji se očekuju sa izlaskom iPhone 16 modela.

Najveći razlog za povećanje performansi je što bi A19 Pro čip posebno verzije koje pokreću iPhone 17 Pro modelem mogao biti taj što je proizveden korišćenjem 2 nm proizvodnog procesa. Ovo bi rezultiralo većom gustinom pakovanja većeg broja tranzistora, što bi u konačnom rezultatu unapredilo njegove performanse i brzinu procesiranja.

Bolja energetska efikasnost

Poboljšane procesorske performanse idu ruku pod ruku sa energetskom efikasnošću, što bi takođe moglo značiti veće dobitke u trajanju baterije za iPhone 17 liniju. Videli smo to već na primeru kako svaka nova generacija iPhone-a sa novijim čipovima često nadmašuje svoje prethodnike u našim testovima trajanja baterije.

Ako ovo nije dovoljno da vas ubedi da se uzdržite od kupovine iPhone 16, veruje se da će Apple razviti i ugraditi svoje sopstvene baterije za iPhone 17. Time bi kompanija mogla dodatno optimizovati energetsku efikasnost u svojoj iPhone 17 liniji.

24 MP selfi kamere

Iako smo videli i gore selfie kamere od onih na trenutnim iPhone telefonima, novi iPhone 17 bi mogao dobiti lepo unapređenje u vidu prisustva 24 MP prednje kamere, tvrdi dugogodišnji Apple analitičar Ming-Chi Kuo.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Veruje se da će Apple nastaviti sa korišćenjem istih 12 MP selfie kamera na iPhone 16, uključujući Pro modele. S obzirom na to da je 12 MP kamera u upotrebi od iPhone 11 modela, ovo bi bio dodatni razlog da sačekate iPhone 17.

12GB RAM-a u Pro modelima

Takođe bi moglo doći veliko unapređenje u vidu memorije većeg kapaciteta za iPhone 17 Pro i 17 Pro Max, koji bi mogli imati 12 GB RAM-a. U poređenju sa tim, iPhone 16 Pro i 16 Pro Max će verovatno zadržati istih 8 GB RAM-a kao i prethodni model.

Ova nadogradnja RAM-a mogla bi omogućiti iPhone 17 Pro i 17 Pro Max da bolje i brže izvršava AI funkcije, već bi i duže zadržavao aplikacije u memoriji, a što je korisno u multitaskingu više istovremeno pokrenutih aplikacija, analizira Toms Guide.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi