Acer predstavio "ebii", svoj prvi električni bicikl

Kompanija koja je godinama unazad poznata po svojim laptopovima, tabletima i monitorima predstavila je lagani električni bicikl pod nazivom „ebii“.

Acer predstavio "ebii", svoj prvi električni bicikl

Kada nekome pomenete kompaniju Acer, većina će pomislite na računare. Bilo da su u pitanju laptopovi ili tableti, ultrabookovi ili gejmerske zveri iz Predator linije. Međutim, ova kompanija je danas najavila nešto sasvim drugo — “ebii”, lagani električni bicikl koji, osim aplikacije za pametne telefone, nema nikakve veze sa računarima ili tabletima.

Električni bicikli, kao i trotineti sve više su popularni na globalnom nivou, a ebii deluje veoma interesantno. Široka „ebii“ u sredini sadrži kontrolnu kutiju, bateriju i svetlo, a sedište i upravljač vire nagore. Kako je Acer ipak proizvođač računara, baterija kapaciteta 460 W se može se ukloniti i koristiti kao prenosna stanica za punjenje USB-C uređaja.

Sa nešto više od 16 kg, ebii je lagan — delimično štedi težinu korišćenjem jednostrane viljuške za prednju gumu. Acer kaže da može da primi većinu vozača između 145 do 185 cm visine, što znači da posebno visokim vozačima verovatno neće biti udobno na ovom kompaktnom biciklu. Ako ste očekivali rekordne brzine i domet, nemojte se previše nadati, jer ebii ima maksimalnu brzinu od oko 25 km/h i domet od 110 kilometara.

Ebii pokreće “veštačka inteligencija”

Acer pominje da ga pokreće veštačka inteligencija (AI), ali nam se čini da je termin AI ovde više iskorišćen u marketinške svrhe, nego o sposobnostima bicikla. Veštačka inteligencija je ugrađena u aplikaciju i može da se  prilagodi snazi pedalanja vozača, uslovima vožnje i tako dozira potrebni nivo pomoći, a učenje će tokom vremena da obezbedi „personalizovanije iskustvo”. Iako nije pogrešno nazivati ove karakteristike veštačkom inteligencijom, one tehnički potpadaju pod precizniji termin – mašinsko učenje.

Acer ebii takođe koristi aplikaciju na vašem telefonu za zaključavanje i otključavanje bicikla kada se približite, a bicikl uključuje GPS pozicioniranje tako da ga možete pronaći u slučaju da zaboravite gde ste ga ostavili. Acer dodaje da ebii ima “pametni LED displej” za prikaz nivoa baterije i preostalog dometa, ali se taj ekran baš i ne vidi na dostupnim fotografijama već se na njima prikazuje pametni telefon postavljen na sredini upravljača.

Za sada Acer nije najavio koliko će ebii koštati niti kada i gde će biti dostupan.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi