ACTIVE optički disk skladišti 1 TB podataka tokom 100 godina

Po ceni od samo pet dolara sada imamo "flash" drajvove. ACTIVE optički disk je novi najbolji prijatelj svih vaših podataka i fajlova.

Počelo je nekada davno sa magnetnim trakama, onda su se pojavili flopi diskovi, pa kompakt diskovi praćeni zaboravljenim mini diskovima, a sada imamo “flash” drajvove. Međutim, ništa to nije dovoljno dobro jer kako navodi TomsHardware, pred nama je potpuno novo rešenje za skladištenje ogromnog broja podataka – ACTIVE optički disk.

Odlična pouzdanost

Folio Photonics, kompanija iz savezne države Ohajo u SAD, predstavila je novi ACTIVE format optičkih diskova. Zašto velikim slovima? Jer je u pitanju akronim koji stoji za “Affordable Cybersecure Time-to-Data Immutable-by-Design Viable ESG (Environmental, Social Governance)”. Dakle, pristupačan, siguran, dozvoljava nasumični pristup podacima (“random access”), otporan na raznorazne teške uslove rada, odličnog trajanja i ekološki prihvatljiv jer donosi za 80 posto manju potrošnju električne energije. Diskutovaćemo detaljnije o ovim karakteristikama malo kasnije. 

Prema rečima tvoraca ove tehnologije, svaki od ovih naprednih optičkih diskova donosi do 1 TB prostora za skladištenje podataka po neverovatno pristupačnoj ceni od samo pet američkih dolara. Na tržištu će se naći u pakovanjima od po deset primeraka, što govori o veri koju ova kompanija polaže u novu tehnologiju koju su razvili. A vi ste mislili da je CD mrtav…

ACTIVE optički disk

Ovi diskovi izrađeni su korišćenjem naprednih materijala procesom patentirane ekstruzije polimera sa do 16 slojeva po strani diska, u poređenju sa maksimalno tri na tradicionalnim kompakt diskovima. Međutim, Folio Photonics ne planira da prestane da unapređuje tehnologiju, pa će aktivno raditi na dodavanju novih slojeva na svoje optičke diskove nove generacije kako bi povećali kapacitet, smanjili troškove proizvodnje, i doneli rešenje koje nudi 1 TB prostora za skladištenje podataka po ceni od samo jednog dolara.

Za kraj, kompanija tvrdi kako se u proizvodnji koriste striktno ekološki materijali kako bi se postigle ozbiljne karakteristike ovog proizvoda. Naime, ACTIVE optički diskovi ekstremno su otporni na radijaciju, vodu, toplotu, hladnoću i vlažnost. Pored toga, koriste i Airgap i WORM enkripciju podataka, čineći ih do sada najnaprednijim rešenjem za skladištenje podataka ovog tipa. 

Dugo trajanje 

Ali ni to nije sve, jer tvorci tvrde maksimalnu postojanost podataka tokom perioda od čak stotinu godina. To je mnogo bolje od 5 do maksimalnih pedeset godina za veliku većinu trenutnih optičkih rešenja. U ovom trenutku nije objavljeno kada će se tačno ovi diskovi pojaviti na tržištu. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi