Ako ste planirali kupovinu iPhone 14, požurite, sprema se velika nestašica

Problemi u proizvodnji dovešće do nestašice novih Apple iPhone 14 telefona.

iPhone 14 telefoni su jedni od, ako ne i najbolji telefoni koje možete danas da kupite, ali ako već niste pazarili jedan od novih modela i čekate novogodišnje praznike, možda bi bilo bolje da razmislite, jer od dobrih popusta ovog decembra možda neće ni biti.

Prema zvaničnoj izjavi kompanije Apple, ponovna žarišta Covid virusa u fabrikama u Kini u kojima se prave njihovi telefoni dovela su do kašnjenja u isporuci:

„Covid-19 ograničenja su privremeno uticala na primarnu fabriku za sklapanje iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max koja se nalazi u Žengžou u Kini“, navodi Apple u svom saopštenju. „Objekat trenutno radi sa značajno smanjenim kapacitetom.

Za Apple koja i dalje beleži rekordne prihode, ovo su loši rezultati koji dolaze u najgore moguće vreme – pred Božićne praznike, vreme kada tehnološke kompanije ostvaruju najveću zaradu. Apple navodi da je vreme isporuke za Pro modele već povećano na 4 do 5 nedelja, što bi moglo da se poveća na gore ukoliko se situacija u Kini nastavi.

Apple kaže da je potražnja za iPhone 14 Pro i Pro Max modelima i dalje velika, ali se broj očekivanih modela koji će stići u prodavnice značajno smanjio, pa će kupci morati malo da se strpe.

Žengžou je grad u Kini u kojem se nalazi primarna fabrika za proizvodnju iPhone 14 Pro i Pro Max modela, a upravo tamo je ponovo izbila epidemija Covid virusa u poslednjih nekoliko nedelja. Foxconn, koji održava poslovanje pomenute fabrike izveštava da su probali da uvedu karantin na nivou cele fabrike kako bi usporili širenje virusa.

Nedugo nakon toga pojavio se video na kineskim društvenim mrežama gde radnici pokušavaju da pobegnu iz ove fabrike zbog loših uslova rada, nedostatka hrane i medicinskih potrepština tokom najavljenog zatvaranja fabrike.

Apple nije jedina kompanija koja je na udaru zbog strogih Covid mera koje je uvela Kineska vlada kako bi zaustavila širenje virusa. Za sada se ne zna do kada će trajati karantin ove fabrike, ali se već vidi nestašica za preskupe Apple modele telefona. Kao što sami znate, tokom nestašica šverceri prolaze najbolje, pa ukoliko ste pikirali neki iPhone 14 Pro model za sebe, ne bi bilo loše da ubrzate kupovinu, jer se može desiti da ih uskoro bude samo na KupujemProdajem po znatno višim cenama od ionako nestvarno visokih cena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi