AM5 platforma na tacni: Ovo je struktura novog AMD čipseta

Sada je sve mnogo jasnije o detaljima i načinu na koji funkcioniše osavremenjena AMD AM5 platforma, a tu su čak dva kontrolera periferija u okviru X670 čipseta…

AMD Ryzen 7000 serija procesora je predstavljena pre nekoliko dana, a proizvođači matičnih ploča počinju sve češće da nas zasipaju informacijama o paleti njihovih modela, u ovom slučaju u pitanju je AMD AM5 platforma. Podsećamo vas da AMD prelazi na novo procesorsko podnožje čime uvodi zamenu za postojeću AM4 generaciju matičnih ploča. Dakle, ukoliko planirate da kupite novi procesor iz AMD Ryzen 7000 serije, planirajte i nabavku nove matične ploče.

Kako vreme prolazi sve više detalja i informacija pristiže do nas krajnjih korisnika. Danas je u javnost dospela informacija o novom Gigabyte AORUS X670 Elite modelu AM5 ploče koja otkriva neke zanimljive tehničke detalje o strukturi čitave platforme i novog X670 čipseta.

Informacije su puštene od strane @momomo_us. Prvi detalj koji možete primetiti jeste vrednost maksimalne frekvencije DDR5 memorijskih modula za koji se navodi podatak od maksimalnih 5200 MHz, što je zapravo tehnički podatak usklađen sa trenutno važećim JEDEC standardima. Zvanično, to znači da Ryzen 7000 podržava DDR5-5200 RAM, ali uz pomoć promovisane AMD EXPO tehnologije predefinisanih radnih parametara, možete koristiti brže module u OC režimu rada i do 6400 MHz.

Sistemski kontroler, nekadašnji “Northbridge” koji se nalazi kao zasebni 6nm čiplet ispod hladnjaka Ryzen 7000 procesora, obezbeđuje kontrolu rada 28 PCIe 5.0 komunikacionih linija. One mogu biti iskorišćene u različite namene, pa tako konkretni model Gigabyte AORUS X670 Elite ploče 4x PCie Gen5 linije koristi za zasebni M.2 SSD, preostalih 20 PCIe konekcija se nalazi na magistrali ka grafičkoj karti i namenskom PCIe x16 slotu. Četiri preostale PCIe putanje su predviđene za drugi M.2 PCIe x4 SSD uređaj.

Još 4x PCIe linije su zadužene za komunikaciju sa čipsetom tj kontrolerom periferija. Sve ove potonje trenutno rade u režimu PCIe 4.0 specifikacija. Zašto, kada je zvanična AMD informacija da AMD Ryzen 7000 raspolaže sa podrškom za rad 28 PCIe 5.0 komunikacionih linija?

Odgovor je prost – zato što na tržištu još uvek ne postoje ili su u pitanju neki rani inženjerski primerci namenjeni internim procedurama testiranja, dakle još uvek nisu dostupni krajnjim korisnicima ni u obliku SSD uređaja, niti grafičkih karti.

Prema rečima samog AMD-a očekuje se da PCIe 5.0 standard zaokruži svoj ekosistem proizvoda u vidu grafičkih karti i SSD uređaja najkasnije do 2025. godine. Da bi se u međuvremenu obezbedila potpuna kompatibilnost u radu sa postojećim PCIe 4.0 uređajima, AM5 ploče praktično startuju sa PCIe 4.0 podrškom, da bi kasnije kako se budu pojavljivali uređaji na tržištu, prebacile na PCIe 5.0 standard prostom procedurom ažuriranja upravljačkog softvera tj BIOS-a. Onaj jedan jedini M.2 PCIe 5.0 slot je izdvojen za svaki slučaj ukoliko se neko ranije dočepa na neki volšeban način PCI 5.0 SSD uređaja, tako da ga može i isprobati.

Zanimljivo je da novi Ryzen 7000 sistemski kontroler (IOD) u slaučaju ovog AORUS X670 Elite modela, kontroliše rad jednog HDMI 2.0 porta zbog toga što prvi put, ova generacija procesora integiriše grafičko jezgro na premijum modelu AMD desktop čipova. Ovde vam skrećemo pažnju da AMD iGPU prema specifikacijama obezbeđuje podršku za HDMI 2.1 i DisplayPort 2.0, a da je na proizvođačima ploča da se odluče za konkretan tip interfejsa. Impresivno je takođe da AMD Ryzen 7000 u maksimalnoj konfiguraciji obezbeđuje podršku za čak 22 USB porta – na proizvođačima je da tu pogodnost iskoriste.

Dakle tu je podrška za dva USB-A 3.2 Gen2, zatim par USB-A 3.2 Gen1 i 4x USB 2.0 porta i još jednom napominjemo sve to pod kapom kontrolera na samom procesoru. On od sada direktno kontroliše rad audio codec mikroprocesora kao i Super I/O kontrolera.

Još zanimljivija je činjenica da i pored toga što je IOD praktično preuzeo većinu stvari od čipseta koji je praktično kontroler periferija, jeste da X670 zapravo čine dva čipseta. Prvi obezbeđuje vezu za još jedan M.2 PCIe x4 konektor, 4x SATA 3 porta, jedan USB-C 3.2 2×2 konektor, 4x USB 3.2 Gen1 i 4x USB 2.0 porta. Drugi deo čipseta je takođe povezan PCIe 4.0 interkonekcijom i daje podršku za dodatni PCIe x4 slot konekciju zatim još jedan M.2 PCIe x4 SSD konektor, 4x USB 3.2 Gen1 porta, još jedan USB-C 3.2 Gen 2×2 konektor, kao i PCIe 3.0 magistralu na koju se povezuju PCIe x1 M.2 Wi-Fi modul, PCIe x1 2.5 GbE LAN i ostaje slobodan još PCIe x2 interfejs.

Dakle, super moderne specifikacije, jednom rečju kao iz snova tako da su proizvođačima matičnih ploča potpuno odrešene ruke da ih iskoriste na najbolji način u skladu sa potreba različitih profila korinsika. Zanimljiv je i detalj dvodelnog čipseta, a što jasno navodi na činjenicu da je AMD usvojio čiplet topologiju i za kontroler periferija tj čipset. Evidentna je činjenica totalne tranzicije na M.2 SSD uređaje! 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi