AMD priča o RDNA 4 i GPU AI akceleratorima

Jedan od vodećih ljudi u AMD Radeon Technologies, David Wang dao je intervju 4Gamer web sajtu u kome je govorio o budućoj GPU strategiji i RDNA 4 arhitekturi.

Radeon RDNA 4 već izaziva veliku pažnju iako su u pitanju tek preliminarne najave. Aktuelna generacija Radeon RDNA 3 arhitektura ima toliko potencijala koje tek treba iskoristiti. Intervju je započet tvrdnjom da postojeća AMD RDNA 3 arhitektura poseduje Multi Draw Indirect Accelerator (MDIA) deo koji koji služi da rastereti rad centralnog procesora i prebaci posao pod okrilje grafičkog procesora.

Drajveri često znaju da bukvalno “pojedu” CPU resurse za deo posla koji bi mogao mnogo bolje da uradi GPU. RDNA 3 ima hardversku podršku za MDIA i direktno je zaslužan zašto su Radeon 7000 modeli i do 2.3x brži od prethodne generacije Radeon modela na bazi RDNA 2 arhitekture.

RDNA 4 će imati još naprednije šejder jedinice i tehnike renderinga

Baveći se sve popularnijom temom veštačke inteligencije i izvršavanja AI algoritama na grafičkim kartama, David Wang je bio prilično jasan u tvrdnji da se AI procesiranje uglavnom obavlja na centralnom procesoru i da to CPU obavlja prilično dobro i brzo. Čak 95% procesiranja ove vrste se obavlja na centralnom procesoru i AMD to dobro zna jer je lider u industriji CPU servera, prenosi 4Gamer.

Međutim, modeli za mašinsko učenje i trening veštačke inteligencije se primarno obavljaju na grafičkim procesorima. Wang je siguran da je AMD ROCm – besplatna softverska platforma koja dozvoljava naučnicima korišćenje snage AMD Instict GPU akceleratora u svrhu ubrzanja naučnih istraživanja i otkrića, u najmanju ruku jednake snage i performansi kao i konkurentska Nvidia CUDA.

Ugradnja namenskih AI akceleratora na postojeću GPU generaciju gejming modela je više stvar poslovne odluke u smislu šta korisnici žele ili ne. AMD ne želi da se namenski AI procesori koriste isključivo za svrhu skaliranja rezolucije tj tehnologije kao što su FSR ili slične konkurentske tehnike XeSS i DLSS. Imajte na umu da AMD već raspolaže DLSS 3, trećom generacijom Fidelity Super Resolution tehnologije koja je trenutno u razvoju.

Upotreba AI akceleracije prevazilazi potrebe gejminga

AI se vidi u kontekstu mogućnosti ostalih vidova upotrebe, ali AMD ne želi od korisnika da uzima novac  za funkcije koje im ne trebaju ili ih ne žele. Suština ove izjave je u tome kako je FSR tehnika sasvim konkurentna sličnoj Nvidia DLSS tehnologije i to bez upotrebe namenskih AI procesora (Tensor). On je svakako odao priznanje Nvidia AI strategiji ali ne misli da je kao takva primenjiva za AMD GPU ekosistem, bar ne za sada.

Uglavnom AI procesori u okviru grafičkog procesora se mogu upotrebiti u mnogo više korisnih stvari poput ubrzanja obrade slika, a što već spada u domen opštih alata pokretanih od strane AI tehnologije. U tom kontekstu je pomenuta Stable Dfusion tehnologija na grafičkim procesorima implementirana u Vulkan ML API, a što se poklapa sa trenutkom kada je predstavljena  Radeon RX 7900 RDNA 3 serija.

Na kraju se drugi sagovornik i predstavnik kompanije AMD, dotakao buduće GPU strategije i pomenuo RDNA 4 generaciju, te obećao da će biti još bolja i sa unapređenim performansama u odnosu na postojeću RDNA 3. Zanimljivo je da ju je pomenuo u kontekstu termina “bliska budućnost”, sugerišući na neki način kako bi sledeće generacija AMD Radeon grafičkih karti mogla stići ranije nego što pretpostavljamo.

Ipak, takve prognoze su još uvek preuranjenje, obzirom da nas do kraja ove godine čeka još različitih RDNA 3 derivata, a o RDNA 4 je realnije govoriti u svetlu izlaska iduće, 2024. godine. Predstavnici AMD Radeon divizije su istakli da ova kompanije trenutno proizvodi grafičke procesore za različite platforme od industrije mobilnih uređaja, preko onih za konzole, do industrije automobila ali da će nastaviti i biti posvećeni razvoju GPU rešenja i da svakako neće izneveriti očekivanja gejmerske populacije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi