AMD Ryzen 8000 će takođe imati brza i štedljiva jezgra

AMD u pogledu budućih procesora sledi pravac koji je trasirao Intel sa 12. generacijom, oslanjajući se na hibridnu arhitekturu brzih i energetski štedljivih procesorskih jezgara

AMD je tokom jučerašnje konferencije najavio novu generaciju Ryzen centralnih procesora koji će se pojaviti do 2024. godine. Prvo stižu modeli sa Zen 4 arhitekturom u tri varijante:  Zen 4, Zen 4 V-Cache i Zen 4c koji će se praviti uz pomoć 5nm i 4nm tehnologije. Do 2024. godine AMD planira izlazak Zen 5 arhitekture koji će se poput prethodnika praviti u tri verzije:  Zen 5, Zen 5 V-Cache i Zen 5c, ali na bazi 3nm i 4nm TSMC tranzistora.
 AMD_Zen5_2_1.jpg
AMD je potvrdio da će desktop modeli centralnih procesora sa Zen 5 arhitekturom imati kodni naziv Granite Ridge i da će pripadati Ryzen 8000 seriji. U istom periodu se očekuje izlazak Ryzen APU 8000G serije koji će koristiti hibridnu arhitekturu u vidu Zen 5 jezgara visokih performansi i energetski štedljivih Zen 4c, dok će integrisano grafičko jezgro biti bazirano na RDNA3+ arhitekturi. Oba procesora će koristiti DDR5 memoriju.
U periodu od 2021-2024, AMD će unaprediti arhitekturu svake sledeće generacije APU procesora, pa će tako Ryzen 7000G sa kodnim nazivom Phoenix Point koristiti Zen 4 jezgra u kombinaciji sa RDNA 3 grafičkim jezgrom uz asistenicju AIE (Artificial Intelligence Engine), tehnologiju nedavno pripojene kompanije Xilinx.
AMD_Zen5_2.jpg
Za one najzahtevnije, AMD je najavio novi procesor u klasi desktop stanica visokih performansi – Threadripper 7000 na bazi Zen 4 arhitekture, ali iznenađuje da nije ni pomenut Threadripper 8000 koji bi trebao da koristi prednosti Zen 5 jezgara i V-cache tehnologije.
Izvor: Expreview

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi