Android 13 može da podržava više eSIM-ova, čak i ako telefon nije napravljen za to

Nova funkcionalnost bi mogla da dovede do šire podrške za eSIM na svim telefonima

 
Telefoni tradicionalno koriste fizičke kartice koje se zovu SIM kartice za povezivanje sa mobilnim mrežama, ali je poslednjih godina došlo do sporog napretka u prelasku na digitalnu verziju koja se zove eSIM. Jedan od razloga zašto nismo videli više telefona koji su u potpunosti ispustili slot za SIM karticu je taj što Android nema sjajnu podršku za više eSIM-ova, što se prvo mora dogoditi pre nego što većina proizvođača može da se prešaltuje na ovu tehnologiju. Čini se da predstojeće ažuriranje Androida 13 postavlja temelje za upravo to.Esper izveštava da kodna baza za Android 13 sadrži implementaciju patenta koji je Google podneo 2020. godine, a koji omogućava korišćenje više SIM profila na jednom ugrađenom čipu. Ovo funkcioniše tako što se pojedinačna fizička magistrala podataka između modema i eSIM čipa deli na više logičkih interfejsa koji su multipleksirani na jednom fizičkom interfejsu. To je kao način na koji većina modernih CPU-a deli fizička CPU jezgra na logička CPU jezgra, tako da se više zadataka može obavljati istovremeno.
 
esim.jpg
Za razliku od fizičkih SIM kartica, koje zahtevaju veliki slot sa strane telefona ili tableta, eSIM zahteva samo malu komponentu na matičnoj ploči uređaja. To ostavlja više prostora u telefonu za veću bateriju, hardver kamere ili bilo šta drugo. Međutim, nije bilo mnogo telefona koji su potpuno izbacili slot za fizičku SIM karticu – delimično zato što mnogi operateri još uvek ne podržavaju eSIM, a delimično zato što mnogi uređaji koji se prodaju na međunarodnom nivou moraju da imaju dve SIM kartice neke vrste. Dva eSIM-a su opcija koju nudi serija iPhone 13, ali to dodaje više složenosti.Google još nije javno pomenuo ovu funkciju, ali ako ostane kao opcija u Androidu 13, za konačno izdanje, verovatno ćemo uskoro imati više informacija. Nova funkcionalnost bi mogla da dovede do šire podrške za eSIM na svim telefonima.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi