Jednostavnija macOS verzija za M2 iPad Pro

Olakšani operativni sistem sa desktop Mac verzije u vidu specijalnog macOS sistema,, biće optimizovan za komande dodira

Nedavno se na Apple zvaničnom sajtu pojavila M2 verzija iPad Pro tablet računara. Opremljen je najnovijim M2 procesorom i podržava novu Apple Pencil funkciju kao i izuzetno brzu bežičnu vezu. Uz sve to bi u bliskoj budućnosti mogao da dobije i specijalnu macOS verziju operativnog sistema.

Raspolaže prvoklasnim ekranom dostojnog jednog premijum mobilnog uređaja, kamerom profesionalnog kvaliteta, Face ID-om, Thunderbolt portom i audio sistemom sa četiri zvučnika. Novi iPadPro će biti dostupan 26. oktobra.

Za većinu korisnika, novi iPad Pro je samo još jedna u nizu nadogradnji prethodne M1 verzije, a njegova konfiguracija i performanse su čisto preterivanje za većinu korisnika i pomalo je “overkill” obavljati iste poslove kao na drugim iPad modelima.

iPad Pro i macOS započinju novu eru na Apple tablet uređajima

Međutim, neki  internet korisnici su nedavno otkrili da je interni naziv za testiranje Apple-ovog macOS-a 14 „Mendocino“, koji će biti lansiran 2023. godine, a pojednostavljena verzija macOS-a je posebno prilagođena za novi iPad Pro. Priča se da pojednostavljena verzija znači zapravo uklanjanje određenih funkcionalnih modula razvijenih za tradicionalne desktop Mac modele.

U cilju boljeg iskustva kontrole dodirom, “lajt” verzija macOS-a prilagođena M2 verziji iPad Pro-a, ima 25% zumiran korisnički interfejs, a neke aplikacije će biti optimizovane za izdavanje komandi dodirom, a moći će se preuzeti i instalirati iz iPadOS internet prodavnice aplikacija, umesto one za klasične Mac-ove.

Malo je čudno da je ova pojednostavljena verzija macOS-a pogodna samo za M2 verziju iPad Pro-a, a ne i za M1 verziju iPad Pro tablet računara. Ne znamo da li je razlog za to napredak u razvoju arhitekture novog M2 procesora ili Apple strategija da istakne prednosti novijeg M2 modela.

Korisnici su se dugo nadali da bi tablet računari mogli dobiti bolju funkcionalnu ulogu, sličniju klasičnim desktop i laptop računarima te bili produktivniji alat za izradu sadržaja. iPad Pro modeli opremljeni čipovima iz M serije su ionako u pogledu performansi veoma blizu klasičnim MacBook modelima.

Zato je sasvim logično da preuzmu određeni delokrug rada kalsičnih prenosnih računara.  Zamena iPadOS-a sa macOS operativnim sistemom, mogla bi da bude znak i dobar početak ove tranzicije na koju se čekalo još od same pojave tablet uređaja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi