Apple bi mogao usvojiti tehnologiju koja omogućuje iPhone sa 2 TB memorije za čuvanje podataka

Apple planira uvođenje QLC tehnologije koja bi mogla omogućiti proizvodnju iPhone modela sa 2 TB prostora za podatke do 2026. godine, uz eventualno nešto sporije brzine čitanja i pisanja

Apple bi mogao usvojiti tehnologiju koja omogućuje iPhone sa 2 TB memorije za čuvanje podataka

Tajvanska firma za istraživanje tržišnih trendova, TrendForce je ove nedelje izjavila kako očekuje da će Apple početi sa proizvodnjom iPhone telefona koji koriste quad-level cell (QLC) fleš memoriju za čuvanje podataka i to pre 2026. godine. Ova tehnologija bi mogla omogućiti iPhone modele sa 2 TB memorije za podatke i to u vrlo bliskoj budućnosti.

QLC je fleš memorija sa gušće pakovanim memorijskim ćelijama za čuvanje podataka u poređenju sa triple-level cell (TLC) tehnologijom koja se trenutno koristi u postojećim iPhone telefonima, a što bi omogućilo veći kapacitet za čuvanje podataka u praktično istom fizičkom prostoru.

Pored toga, QLC tip memorije je jeftiniji od TLC fleš memorije po gigabajtu kapaciteta. Međutim, jedan nedostatak QLC memorije je to što obično nudi manje brzine čitanja i pisanja u poređenju sa TLC memorijom.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Gustina i prednost nižih troškova QLC-a bi mogle omogućiti Apple-u da izbaci iPhone sa 2 TB  kapaciteta za čuvanje podataka.

Procena TrendForce-a da će Apple usvojiti ovu tehnologiju do 2026. godine, znači da bi mogla biti iugrađena u iPhone telefone počevši od iPhone 16, iPhone 17 ili iPhone 18 modela, tako da još uvek nema tačnog vremenskog okvira za ovu promenu.

Izveštaj DigiTimes-a ranije ove godine, tvrdio je da Apple razmatra QLC za 1 TB modele iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max, tako da bi tehnologija mogla biti korišćena i za 1 TB verzije kao i za 2 TB  iPhone modele.

Očekuje se da će Apple najaviti iPhone 16 seriju u septembru, tako da smo samo nekoliko meseci udaljeni od saznanja da li će 2 TB kapaciteta za podatke i QLC tehnologija biti uvedeni ove godine ili u bližoj budućnosti, prenosi MacRumors.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Mogao bi ali neće...

  2. Ako nemaju drugi adut za tu godinu (tanje kućište, bolju kameru i sl.) tada će ponuditi 2TB prostora, naravno po paprenoj ceni :)

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi