Apple patentirao keramički iPhone i Watch

I kad kupite nove, stare možete u vitrinu sa šoljicama za kafu.

Apple iPhone 14 još uvek nije zvanično ni predstavljen, a mi već imamo informacije o potencijalnoj budućnosti mobilnih uređaja kompanije Apple. Naime, kako navodi portal PhoneArena, Apple je odlučio da patentira keramičku konstrukciju za neke od svojih budućih uređaja napravljene od materijala imena cirkonijum.
Nije cirkon nego cirkonijum
Za cirkone svi znamo šta su i svi znamo koliko se lepo presijavaju na suncu, ali cirkonijum je jedna totalno drugačija materija. U pitanju je materijal koji ispoljava odlična mehanička, termička i hemijska svojska (biokompatibilan je), a smatra se i za najtvrđi monolitni keramički materijal. Sve ove osobine čine cirkonijum povoljnim za proizvodnju sečiva za noževe, zubnih implantata, veštačkih kukova i kolena i mnogo toga drugog.
iPhone
Sada biste se mogli zapitati kakve veze ove silne medicinske i ne toliko medicinske upotrebe imaju veze sa mobilnim telefonima. Cirkonijum je pored svega toga prijatan na izgled i na dodir, a kombinacija vizuelnih svojstava i odličnih fizičkih i mehaničkih karakteristika bi mogla biti idealan spoj za novu generaciju iPhone uređaja, sa sve odličnim marketinškim sloganima koji bi išli uz cirkonijum i keramiku, jer je ovo materijal superioran kako plastici tako i staklu i metalnim legurama koje su do sada korišćene.
Keramički iPhone
Što nas dovodi do keramičkih Apple uređaja, najpre iPhone, a potom i Apple Watch. Prema informacijama koje su prisutne u patentnoj dokumentaciji imena “Electronic Devices with Textured Zirconia-Based Components”, što bi na srpskom glasilo “Elektronski uređaji sa komponentama od cirkonijuma”, ovi uređaji trebalo bi da imaju mat finiš sa određenom teksturom koja bi bila “prijatna na dodir”. Dalje, ovaj materijal mogao bi se upotrebljavati za stranice uređaja, poput onih koje su prisutne na pametno satu, ili za celokupnu pozadinu iPhone telefona.
Watch
Naravno, moramo da naglasimo kako ovo svakako nije prvi put da se keramika upotrebljava na mobilnim telefonima, jer smo već imali uređaje kompanije Samsung i Xiaomi (Galaxy S10 Plus i Xiaomi Mi 11 Ultra) koji su koristili keramiku. Međutim, svi znamo Apple i svi znamo kakvi marketinški magovi rade u ovoj kompaniji, pa ne sumnjamo da bi ovo bila jedna revolucija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi