Apple predstavlja M2 ove godine sa četiri nova Mac modela

Stiže novi, brži i još bolji Apple M2 SoC procesor koji će definitivno pomrsiti račune AMD i Intel konkurenciji, a sa njim i novi modeli nenadmašnih prenosnih “jabuka”: MacBook Air ultrabook i 13-inčni MacBook Pro.

Bliži se momenat kada će Apple kupcima ponuditi nove Mac modele sa nestrpljivo očekivanom M2 generacijom procesora. Prva generacija je bila pravo iznenađenje u pozitivnom smislu tako da ljubitelji dobrog hardvera i posebno Apple uređaja sa velikim interesovanjem očekuju novi M2 procesor. Prvo će se pojaviti  13-inčni MacBook Pro, novi Mac Mini i 24-inčni iMac, a potom stiže i redizajnirani MacBook Air, jedan od najboljih ultrabook modela današnjice.
 
Do danas Apple je ostao tajnovit po pitanju bilo kakvih informacija o M2 SoC procesorima, ali pretpostavke dobro upućenih analitičara govore u prilog činjenici da će prvi M2 modeli imati 8-jezgarnu arhitekturu i svakako bolje performanse u odnosu na M1 prethodnika. Unapređenje će doživeti i intergisani grafički adapter koji će biti pojačan sa 10 izvršnih jezgara. Nakon toga sledi izlazak M2 Pro i još jače verzije M2 MAX procesora. Posle toga, realno je za očekivati da će Apple izaći u javnost sa prvim informacijama i najavama o izlasku M3 generacije tokom 2023. godine.
 
Apple_MacBook.jpg
 
Prošlo je već nešto više od godinu dana od kada je Apple predstavio prvi sopstveno dizajnirani M1 SoC, napustivši rešenja dva najveća proizvođača na tržištu: Intela i AMD-a. Posebno bolno je bilo po proizvođača iz Santa Klare. Apple nema nameru da stane i zapravo se sve više distancira od Intela, tako da će u dogledno vreme u potpunosti izbaciti iz ponude modele sa Intel silicijumom. To se pre svega odnosi na 27” veliki iMac Pro kao i manje Mac Pro modele koji će uskoro stizati u konfiguraciji dva, pa čak i četiri M1 MAX procesora. Najmanji Mini Mac će biti unapređen M1 Pro verzijom, a očekuje se i model na bazi novog M2 procesora.
 
Tokom ove godine, novi Mac modeli će početi da se pojavljuju na tržištu, a već tokom marta se očekuju prvi uređaji, zatim u maju i nešto kasnije u junu. Pored toga Apple namerava da izbaci i Apple 5G iPhone SE verziju mobilnog telefona, kao i 5G verziju AirPad tablet računara. Uporedo sa njima će stići i nova verzija iOS 15.4 operativnog sistema. Konačno, pred kraj godine se nadamo izlasku iPhone 14 i Apple Watch serije 8 pametnih, ručnih časovnika.
 

Izvor: The Verge  & CPU Ninja
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi