Apple razvija reverzibilno bežično punjenje

Reverzibilno bežično punjenje je karakteristika Android telefona, ali ovakav vid dopune baterije još uvek nije dostupan vlasnicima Apple iPhone uređaja.

Godinama kruže glasine o uvođenju ove korisne funkcije i za Apple telefone, međutim promena se još uvek nije desila. Ipak, postoje naznake da stručnjaci kompanije Apple razvijaju reverzibilno bežično punjenje, a ona bi se premijerno mogla pojaviti na novoj iPhone seriji. 

Portal 9to5mac objavio je svedočenje neimenovanog izvora koji tvrdi da je reverzibilno bežično punjenje trebalo da se pojavi kao jedna od karakteristika iPhone 14 Pro, ali do dana njegovog predstavljanja opcija nije uključena.

Po svemu sudeći, Apple inženjeri još uvek razvijaju mogućnosti bežičnog punjenja drugih uređaja strujom iz iPhone baterije. Proces prati optimizacija softvera, što je neophodan uslov da bi ova funkcija zaživela. 

Inženjeri testiraju reverzibilno bežično punjenje

Postavlja se pitanje da li će iPhone 15 ikada moći da puni druge uređaje bez kabla? Apple je navikao korisnike na visoke standarde kada je reč o telefonima. Zbog toga će razvojni tim morati da radi na  uspešnoj implementaciji ove funkcije do dana izlaska novog telefona. Ukoliko se to ne dogodi, zaljubljenici u iPhone moraće da sačekaju još najmanje godinu dana. 

U krugovima bliskim kompaniji Apple sve više se govori o razvoju softvera za „bežično isključivanje“, koji podržava opciju reverzibilnog bežičnog punjenja. Softver je još uvek je u fazi testiranja i uključuje upravljanje brzinom punjenja.

Analizom hardvera iPhone 11 Pro Max došlo se do zaključka da hardver podržava funkciju reverzibilnog bežičnog punjenja, iako je ona deaktivirana. Uređaji serije iPhone 12 takođe imaju pomenutu funkciju, ali u ograničenom obliku, budući da je omogućavalo dopunjavanje MegaSafe baterije. Najave uvođenja ove funkcije bile su aktuelne ranije, ali sve je ostalo na spekulacijama. 

Android i dalje u prednosti 

Izvori portala 9to5Mac navode da Apple razvija poseban program koji registruje vreme reverzibilnog bežičnog punjenja, sličan onom koji postoji kod MegaSafe uređaja. Sam proces prate animacije na ekranu i zvučni efekti koji pokazuju da telefon puni bateriju drugog uređaja.

Zaljubljenici u iPhone telefone iščekuju ovu funkciju, budući da ju je Android omogućio na savremenim uređajima još od 2019. godine. Glavna prednost bi bila punjenje baterije ostalih Apple uređaja kao što su slušalice ili možda drugih gedžeta koji stižu pod Apple brendom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi