Apple uvodi tehnologiju za laku zamenu iPhone baterija

Apple istražuje novu tehnologiju "električno izazvano razdvajanje lepljivih spojeva" koja će omogućiti laku zamenu iPhone baterija

Apple uvodi tehnologiju za laku zamenu iPhone baterija

U bliskoj budućnosti, zamena iPhone baterija neće biti rizičan, složen i neuredan posao sa lepkom svuda unaokolo. Prema informacijama, Apple istražuje novu tehnologiju koja će olakšati uklanjanje baterije iz iPhone-a, čineći zamene i popravke praktičnijim.

Zašto Apple ovo radi?

Evo detalja direktno iz izvora: “Nova tehnologija – poznata kao električno izazvano razdvajanje lepljivih spojeva – uključuje oblaganje baterije metalom, umesto folijom kao što je to trenutno slučaj. To bi omogućilo ljudima da odvoje bateriju od kućišta primenom malog električnog impulsa na bateriju.”

Apple uvodi ovu promenu jer je promenio stav prema problemu sa lepkom koji godinama muči profesionalce za popravke i DIY entuzijaste. Čak su i ljudi sa iFixit-a morali napisati ceo članak pod nazivom “Zašto elektronika zavisi od lepka – i zašto ne bi trebalo” kako bi ukazali na problem.

“Na modelu iPhone-a iz 2020. godine, taj proces može trajati do dva sata za rastavljanje, sat vremena za čišćenje korozije od tečnosti i još jedan sat za primenu novog lepka. Nije laka popravka,” navedeno je u članku.

Zašto se ovo dešava sada? Zbog EU i njene kampanje za održivost i čistiju budućnost. Prošle godine, Evropska komisija je obavestila o Regulativi za baterije koja, između ostalog, želi da se situacija reši odgovornije i na način koji ne pogoršava problem elektronskog otpada. Osnovni principi su:

– Ciljevi za efikasnost reciklaže, oporavak materijala i reciklirani sadržaj će se postepeno uvoditi od 2025. godine nadalje. Sve prikupljene otpadne baterije će morati biti reciklirane i visoki nivoi oporavka će morati biti postignuti.

– Počevši od 2027. godine, potrošači će moći da uklanjaju i menjaju prenosive baterije u svojim elektronskim proizvodima u bilo kom trenutku životnog ciklusa.

– Prenosive baterije ugrađene u uređaje će morati biti lako uklonjive i zamenjive od strane krajnjih korisnika ili nezavisnih operatora tokom veka trajanja uređaja, ako baterije imaju kraći vek trajanja od uređaja, ili najkasnije na kraju veka trajanja uređaja.

“U velikom uspehu za pravo na popravku, svi novi prenosivi uređaji i laka sredstva prevoza koja se stave na tržište sada će morati biti dizajnirani sa zamenljivim baterijama,” rekla je Kristina Ganapini, koordinator prava na popravku (Evropa). Možete pročitati ceo predlog ovde (PDF).

iPhone baterija je pristupačnija uz malo jonske magije

Dakle, kako Apple prelazak na enigmu zvanu “električno izazvano razdvajanje lepljivih spojeva” funkcioniše? Lepkovi sposobni za formiranje jakih veza koji omogućavaju brzo i zgodno razdvajanje pod dejstvom električne energije su u velikoj potražnji. Ova tehnologija je posebno vredna u hitnim situacijama ili za komponente koje zahtevaju često rastavljanje, kaže istraživački rad objavljen u časopisu Materials Today Communications.

Električni i elektronski sektori imaju hitnu potrebu za električno uklonjivim lepkovima kako bi omogućili instalaciju i održavanje krhkih elektronskih delova. Korišćenje provodljivih lepkova koji reaguju na struju, za pričvršćivanje komponenti na štampane ploče, značajno bi pojednostavilo proces uklanjanja i zamene neispravnih elemenata.

Dodatna prednost ovih lepkova je njihova sposobnost aktivacije na daljinu, uklanjajući potrebu za direktnim fizičkim kontaktom sa povezanim delovima. Trenutno, lepkovi korišćeni u sklapanju pametnih telefona zavise od visokih temperatura za topljenje i uklanjanje. Tehnika opisana gore obavlja isti posao, ali koristi električni podsticaj umesto toplote.

Prelazak na električnu energiju nudi obećavajuće rešenje koje izbegava mnoge izazove. Ova metoda se oslanja na dodavanje jonskih komponenti, poput rastvorenih soli ili jonskih tečnosti, u smešu lepka. Ovi dodaci dodaju jonsku provodljivost lepljivom sredstvu, što ga čini osetljivim na električnu stimulaciju.

Debonding aktiviran naponom može smanjiti rizik od mehaničkih, termalnih ili hemijskih oštećenja unutrašnjih komponenti telefona. Međutim, ceo pristup zahteva korišćenje provodljivih supstrata poput metala ili materijala koji se mogu premazati provodljivim slojem, piše Digital Trends.

Kada su tu, proces razdvajanja može se započeti primenom napona preko dve povezane površine. Ovi električno responsivni lepkovi trenutno privlače značajnu pažnju u aeronautičkim i elektronskim segmentima zbog svojih potencijalnih primena i prednosti u odnosu na tradicionalne metode povezivanja. iPhone-i bi mogli postati najveći korisnici ove obećavajuće tehnologije u bliskoj budućnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. DariusIII

    Wow!! Izmislili su zamenjivu bateriju!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi