Apple zvanično predstavio novu liniju iPhone 16, Apple Watch-a i AirPods-a: tehnološki iskorak za 2024

Apple je predstavio iPhone 16 seriju sa naprednim kamerama od 48 MP, AI funkcijama i 120 fps usporenim video snimanjem, uz A18 Bionic čipset za brže performanse i veću efikasnost.

Apple zvanično predstavio novu liniju iPhone 16, Apple Watch-a i AirPods-a: tehnološki iskorak za 2024

Apple je na svojoj najnovijoj prezentaciji predstavio niz novih proizvoda, uključujući: iPhone 16 seriju, novu generaciju Apple Watch-a, kao i unapređene AirPods slušalice. Ovi uređaji donose niz inovacija u pogledu performansi, dizajna i tehnologije, postavljajući nove standarde za korisnike i njihovo iskustvo.

Apple Watch serija 10 i Ultra: veći ekrani, brže punjenje i bolje performanse

Apple je prvo predstavio novu generaciju pametnih satova Apple Watch seriju 10, koja se može pohvaliti najvećim ekranom do sada zahvaljujući  novom OLED displeju. Sa jet-black glossy kućištem i novom bojom Warm Rose, dizajn je elegantniji nego ikada pre. Sat se može napuniti do 80% za samo 30 minuta, a baterija traje do 18 sati.

Unutra se nalazi S10 procesor sa četvorojezgarnim NPU-om, što omogućava poboljšane performanse za funkcije poput SOS poruka, detekcije sudara, i smanjenja buke dok pričate. Sat prati važne zdravstvene parametre kao što su otkucaji srca, aritmija, apneja, kao i temperatura tela. Korisnici koji se bave sportom ili džogingom ceniće njegov lakši dizajn i napredne fitness funkcije. Cena počinje od 399 USD, a biće dostupan od 20. septembra.

Za ekstremne sportiste, Apple je predstavio Apple Watch Ultra, savršen sat za trkače, bicikliste, ronioce i plivače. Sa naprednim GPS funkcijama i dijamantskim carbon finišem, ovaj sat je izuzetno izdržljiv i lagan. Cena kreće od 799 USD.

AirPods 4 i Pro 2: najbolje slušalice do sada

Nova generacija slušalica AirPods 4, donosi naprednu geometriju koja se prilagođava obliku uha, razvijenu na osnovu 50 miliona uzoraka. Slušalice koriste H2 procesor koji omogućava bolju eliminaciju buke u pozadini i Siri integraciju. AirPods Pro 2 dolazi sa Adaptive Audio modom i funkcijom Conversation Assistant, omogućavajući automatsko prebacivanje režima bez potrebe za ručnom intervencijom.

AirPods Pro 2 takođe donose poboljšanja za ljude sa oštećenim sluhom, uključujući funkciju zaštite sluha i klinički test sluha unutar Apple Health aplikacije. Cena za AirPods 4 počinje od 179 USD, dok AirPods Max i Pro modeli imaju naprednu podršku za Personalized Spatial Audio i veće trajanje baterije.

iPhone 16 Serija: AI i nova kamera u prvom planu

Jedna od glavnih zvezda događaja bila je serija iPhone 16, koja donosi revolucionarne AI funkcije i unapređene kamere. Novi A18 Bionic čip sa 16-jezgarnom NPU AI jedinicom omogućava brže performanse i efikasnije trošenje energije, uz podršku za napredne funkcije kamere.

Telefoni su opremljeni ekranima od 6.1 inča za standardni model i 6.7 inča za iPhone 16 Plus, sa svetlinom ekrana od 2000 nita.

Glavna kamera na iPhone 16 modelima uključuje sledeće karakteristike:

  • 48 MP kamera sa žižnom daljinom od 26 mm
  • 2 mikrometra veličina piksela, što omogućava bolje hvatanje svetlosti
  • F1.6 otvor blende za bolje performanse pri slabom osvetljenju
  • 100% Focus Pixels za brže i preciznije automatsko fokusiranje
  • 12 MP telefoto kamera sa 2x zumom i žižnom daljinom od 52 mm
  • Sensor Shift OIS tehnologija za stabilizaciju slike, uz senzor koji propušta 1.6x više svetlosti nego prethodni modeli

Pored toga, iPhone 16 serija donosi unapređene video funkcije, uključujući:

  • Snimanje u 4K rezoluciji sa usporenim efektima na 120 kadrova u sekundi
  • Dolby Vision podršku za snimanje visokokvalitetnih videozapisa
  • Fusion kamera koja integriše napredne AI tehnike za postprocesiranje i gradaciju boja.

Camera Control taster, sa safir kristalnom površinom, omogućava jednostavno fokusiranje i snimanje, dok makro mod i 2x Fusion zum pružaju više kreativnih opcija. Gejming performanse su takođe poboljšane sa podrškom za Ray Tracing i HW akceleraciju, čime se postiže 5x veći framerate u AAA igrama.

Pro modeli idu korak dalje sa ekranima od 6.3 inča na iPhone 16 Pro modelu i 6.9 inča na Pro Max modelu. Kućište je napravljeno od Titanium Grade 5 materijala, koji je upola lakši od čelika, sa novom peskiranom teksturom u boji Desert Titanium.

Apple Intelligence: integracija hardvera i softvera

Apple je najavio Apple Intelligence, novi AI sistem integrisan u sve aspekte iPhone 16 serije, omogućavajući generativnu fotografiju, video i napredne funkcije kao što su automatsko sumiranje poruka i napredno upravljanje fotografijama. Ova tehnologija pruža sigurnost jer se podaci ne čuvaju na Apple serverima, čime se čuva privatnost korisnika.

Beta verzija Apple Intelligence biće dostupna sledećeg meseca, dok se globalno lansiranje očekuje naredne godine.

Apple je, sa novom iPhone 16 serijom, Apple Watch 10 i Ultra, te novim AirPods modelima, postavio nove standarde u industriji elektronike, nudeći napredne AI funkcije, poboljšane performanse i izdržljiv dizajn.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi