Canon sprema pet novih foto-aparata za ovu godinu

Japanska kompanija Canon se sprema za veliki povratak na tržište sa čak pet novih foto-aparata koji bi trebalo da izađu u drugoj polovini ove godine

Canon sprema pet novih foto-aparata za ovu godinu

Iako je Canon poslednji put lansirao novi foto-aparat u maju 2023. godine, što je skoro godinu dana duga pauza za brend koji pravi neke od najboljih fotografskih uređaja na tržištu – ova godina bi za njega mogla da bude možda i najprometnija do sada. Naime, najnovije glasine ukazuju da će japanska kompanija lansirati pet novih foto-aparata u drugoj polovini 2024. godine.

Glavna glasina odnosi se na pet odvojenih registracija aparata kod CIMIT-a (kinesko ministarstvo industrije i identifikacije), pri čemu su se dve pojavile u februaru, jedna u martu i sada dve u aprilu. Svaka registracija ima sopstveni modalni broj i to svaki na osnovu brojeva koje je Canon u prošlosti koristio za registraciju svojih proizvoda.

S obzirom na to, identifikovanje predstojećih proizvoda ukazuje na to šta bi moglo da bude na putu: najverovatnije tri EOS R uređaja i dve filmske kamere.

Tri EOS R aparata bi tako mogli da budu EOS R1, EOS R5 II i EOS R7 II, o kojima je ranije već bilo više insajderskih informacija. EOS R1 bi mogao da bude na vrhu Canon EOS R serije foto-aparata, dizajniran za profesionalne sportske i fotografe divljih životinja. Ovaj model se već godinama pominje, ali deluje da nije bio nikad bliže lansiranju. Međutim, navodno je u rukama testera i Olimpijske igre u Parizu 2024. godine u julu i avgustu bi bile logično vreme za EOS R1 pojavlljivanje na sceni. Canon mora brzo da deluje posebno s obzirom na to da je Sony A9 III osvojio svet i postao najbrži aparat bez ogledala (mirrorless) za hvatanje akcije zahvaljujući svom novom zatvaraču.

Canon bi takođe mogao da krene putem slične tehnologije zatvarača, iako taj dizajn senzora kompromituje kvalitet slike pri slabom osvetljenju. Ipak, EOS R1 trebalo bi da ima najnapredniji „stacked“ senzor sa najbržim brzinama čitanja u klasi, plus potpuno novi „quad-pixel“ sistem automatskog fokusa, mada uopšte neće biti jeftin – verovatno bismo gledali cenu od oko 7.000 dolara.

EOS R5 II je takođe interesantan model. Na neki način, iako ima četiri godine i prema današnjim standardima zahteva ažuriranje, Canon EOS R5 ne deluje zastarelo. Međutim, Nikon Z8 je osvojio mnoge obožavaoce u 2023. godini i očigledna je konkurencija budućem EOS R5 II, koji bi trebalo da ima „stacked“ dizajn senzora kako bi spojio snagu i performanse sa izvanrednim kvalitetom slike na način na koji to može Z8.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Kada je u pitanju potencijalno treći EOS R aparat registrovane od strane kompanije Canon, EOS R7 II je model koji spominje Canon Rumors. On bi mogao da ažurira Canon flegšip model sa APS-C senzorom sa poboljšanom brzinom i performansama automatskog fokusa, i to tako što bi posto prvi Canon APS-C aparat sa pomenutom „stacked“ vrstom senzora.

Trenutno je 26 MP Fujifilm X-H2S je jedini APS-C aparat sa ovakvom vrstom senzora, i ako bi Canon mogao da spoji veću rezoluciju od 32,5 MP sa svojim superiornim performansama automatskog fokusa, potencijalni EOS R7 II bi mogao da bude najbolji APS-C foto-aparat bez ogledala ikada.

Novi EOS C modeli bi mogli da stignu pravo u bioskopsku produkciju, takođe ove godine. Canon EOS R5 C je lansiran 2022. godine kao model čije postojanje je uglavnom viđeno kao rešenje za grešku pregrevanja u vezi sa EOS R5, koji je imao prekide u radu prilikom snimanja 8K videa tokom dugih perioda.

EOS R5 C je imao većinu istih tehnologija, ali sa nekim specifičnim funkcijama za filmsku industriju kao što je ugrađeni ventilator i duže vreme snimanja. Ako bi Canon lansirao EOS R5 II, tada bi logično mogao da najavi i EOS R5 C II. Oba nova modela EOS R5 mogla bi da uključe poboljšane brzine snimanja kao što je 8K 60p.

Međutim, iako je tehnički model prvenstveno za video, EOS R5 C II praktično nije Canon bioskopska kamera – u pitanju su EOS C modeli, a ne EOS R modeli. U vezi sa C serijom, treba imati na umu da je prošlo dosta vremena od kada smo videli bilo kakvu akciju.

Poslednja bioskopski aparat koju je napravio Canon bio je EOS C70 koji je lansiran u novembru 2020. godine kao prelazni model EOS R model. EOS C300 Mark III stigao je ranije 2020. godine, dok je skuplji EOS 500 Mark II debitovao u decembru 2019. godine. Sa tako dugačkim periodom od lansiranja ovakvih proizvoda, nije nemoguće videti nove bioskopske aparate na putu. Uz pet novih foto-aparata o kojima pričaju insajderi, navodno će biti i novih objektiva, što sve skupa sprema Canon za jak povratnički udarac konkurenciji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi