Computex 2024: Najavljeni AMD procesori i AI akceleratori sledeće generacije

AMD unapređuje svoju posvećenost ultimativnim performansama, efikasnosti i inovacijama sa novom tehnologijom

Computex 2024: Najavljeni AMD procesori i AI akceleratori sledeće generacije

uvodnom izlaganju na otvaranju Computexa, predsednica i izvršna direktorka AMD-a, dr. Lisa Su, predstavila je nove proizvode koji će predvoditi sledeću eru iskustava zasnovanih na veštačkoj inteligenciji. AMD unapređuje svoju posvećenost ultimativnim performansama, efikasnosti i inovacijama sa novom tehnologijom, uključujući najsavremenije procesore i proširenu mapu akceleratora za data centar.

Tokom uvodnog izlaganja, AMD-ovoj CEO su se pridružili industrijski partneri, uključujući Microsoft, HP, Lenovo i ASUS, između ostalih, koji koriste AMD-ov AI hardver kako bi omogućili računarstvo visokih performansi i generativne AI aplikacije u vertikalnim aplikacijama. Ključni AMD-ovi proizvodi uključuju:

Klijentsko računarstvo i grafika:

 • Predstavljena je AMD Ryzen™ AI 300 serija procesora sa vodećim AI performansama, vodećim procesorskim i grafičkim performansama.
  • Ryzen AI 300 serija otključava transformaciona AI iskustva sa najmoćnijom jedinicom za neuronsku obradu (NPU) na svetu za laptopove, nudeći 50 TOPS procesorske snage za AI.
  • AMD Ryzen AI 300 serija pruža vrhunske performanse za Copilot+ prenosnike u širokom spektru aplikacija u poređenju sa najnovijim x86 i Arm CPU-ima.
  • Objedinjujući tri AMD-ove procesorske arhitekture: „Zen 5“, AMD XDNA™ 2 i AMD RDNA™ 3.5, ovi procesori omogućavaju privatno, brzo i inteligentno računarstvo sa mogućnostima koje su prožete veštačkom inteligencijom.
 • Najavljena je i AMD Ryzen™ 9000 serija Desktop procesora , pokretana arhitekturom “Zen 5” za postizanje ~16% generacijskog povećanja IPC-a i liderskih performansi u širokom spektru aplikacija za igre i produktivnost.
  • Vodeći Ryzen 9 9950X je najbrži potrošački desktop procesor na svetu.
 • Predstavljen je AMD ROCm™ 6.1 za AMD Radeon™ GPU-ove kako bi razvoj i implementaciju AI-a sa AMD Radeon™ desktop GPU-ovima učinio kompatibilnijim, pristupačnijim i skalabilnijim.
 • AMD je takođe objavio AMD Radeon™ PRO W7900 Dual-Slot grafički akcelerator, koja nudi skalabilne AI performanse i optimizovan je za platforme visokih performansi koje podržavaju više GPU-ova.

Data centar i AI:

 • Predstavljen je prošireni AMD Instinct™ Accelerator Roadmap, koji uvodi godišnju kadencu liderskih AI performansi i memorijskih mogućnosti uključujući:
 • AMD Instinct MI325X akceleratorkoji će biti dostupan u četvrtom kvartalu 2024. i stiže sa čak 288 GB HBM3E memorije i 6TB/s memorijski propusni opseg. Koristiće istu infrastrukturu Universal Baseboard kao i akceleratori serije MI300.
  • Akcelerator će imati vodeći memorijski kapacitet i propusni opseg, 2x i 1,3x bolje od konkurencije i 1,3x bolje performanse AI proračuna od konkurencije
 • ArhitekturaAMD CDNA™ 4 , planirana je za 2025. godinu i pokretaće akceleratore serije AMD Instinct MI350 i isporučiti do 35x povećanje AI performansi u poređenju sa CDNA 3.
  • Nova arhitektura će imati podršku za FP4 i FP6 tipove podataka i uključivaće do 288 GB HBM3E memorije
  • AMD Instinct MI350x akcelerator će biti prvi proizvod koji koristi ovu novu arhitekturu
 • Arhitektura AMD CDNA™ „Next“, planirana za 2026.koji će pokretati akceleratore serije AMD Instinct MI400 .

Možete saznati više o AMD-ovim najavama na AMD.com i pogledati uvodnu reprizu na AMD-ovom YouTube kanalu .

PR saopštenje

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi