Da li je 4K ekran zaista potreban na laptopu?

Veća rezolucija je uvek bolja, ali koliko je zaista potrebna na malom ekranu laptopa?

Više maltene da “ne vredi” kupovati televizor iole veće dijagonale ukoliko nije 4K. Sve preko 42 inča, ma hajte molim vas, kako li smo nekada gledali one ogavne pikselizovane FullHD televizore. Šalu na stranu, 4K itekako ima smisla i boljitak je itekako vidljiv na velikim dijagonalama. Ali, šta je sa ekranima laptop računara? Ima li 4K rezolucija smisla tu?
Retina je sve započela
Kompanija Apple predstavila je svetu termin “Retina” za označavanje ekrana na kojima je nemoguće golim okom spaziti individualne piksele. Po pravilima nauke, svaki ekran postaje retina ekran što se više od njega udaljavamo. Međutim, laptop ekranima smo generalno veoma blizu, što znači da postoji veća mogućnost da primetimo piksele na ekranima “manjih” rezolucija. Sa druge strane, ekrani prenosivih računara imaju male dijagonale, pa i manja rezolucija na njima izgleda oštro.
razerblade17laptopskvmobile.jpg
Upravo to nas dovodi do pitanja koliko je neophodno imati 4K rezoluciju na ekranima veličine do 17 inča. Prema sajtu “Is this Retina” koji kombinuje podatke kao što su rezolucija ekrana i veličina dijagonale ekrana, svaki ekran od 17,3 inča i rezolucijom od 4K postaje “Retina”, tj. njegovi individualni pikseli postaju nevidljivi na razdaljini od 33 centimetra. Ako priđete bliže i baaaš se fokusirate, možda ćete uspeti da spazite pojedinačne piksele. Za poređenje, ekran iste veličine i rezolucije 1920×1080 imaće nevidljive piksele na udaljenosti gledanja od 68 centimetara.
Ali, složićete se da je nauka nauka, a subjektivni i objektivni utisak ljudskog oka skroz druga stvar. Pitamo vas otvoreno, kada ste poslednji put videli piksele na laptopu sa dijagonalom ekrana od oko 17 inča i FullHD rezolucijom? Ovaj tekst kuca se na ekranu od 27 inča iste te rezolucije, udaljenost je metar, pa se pikseli na beloj pozadini i tekstu ne vide. Šta je istina?
Neki problemi i objektivni plusevi
Da se odmah razumemo, nikada ne bismo odgovorno tvrdili kako je oštrina slike ista ili bar približna na 4K i FullHD ekranu iste dijagonale, pa makar ona bila i mala dijagonala prenosivog računara. Veća rezolucija jeste veća rezolucija, slika je oštrija, radna površina veća, i tu nema govora. Pitanje koje smo postavili jeste da li su tako visoke rezolucije potrebne na ekranima objektivno malih dijagonala. Sa druge strane, laptop računar sa takvih ekranom trošiće znatno više energije, značajno smanjujući autonomiju baterije.
YOGA_9i_14IAP759.jpg
Opet, kada imate visoku rezoluciju na ekranu male dijagonale, vrlo često je preporučljivo da se koristi skaliranje prikaza. To znači da se elementi korisničkog interfejsa skaliraju kako bi se postigla korektna veličine elemenata kao što su slova i dugmići u zavisnosti od veličine ekrana. Primera radi, sa normalne udaljenosti i aktiviranim skaliranjem, teško da će bilo ko da primeti razliku između 1440p i 2160p (4K) ekrana kada je u pitanju raspoloživa radna površina.
MacBook Pro
Ako nas pitate, situacija se svodi na sledeću. Ukoliko ste profesionalac koji radi sa visokozahtevnim video ili foto sadržajima, ekran što veće rezolucije je odličan izbor. Naravno nije rezolucija presudan faktor, pa ne treba zanemariti ni kvalitet prikaza, ali i ostale specifikacije kao što su stopa osvežavanja i odziv.
Za sve ostale, FullHD ili 1440p je i više nego dovoljno za sve vaše potrebe za ekrane dijagonale do 17 inča. Uostalom, čemu 4K rezolucija na malom ekranu, ukoliko morate da uključite skaliranje interfejsa da biste videli sve što treba?
Ali, ovo je samo naše mišljenje, koje je vaše?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi