Eni unapređuje superkompjutersku infrastrukturu Zelenog data centra

Novi Eni superkompjuter HPC6 biće jedan od najmoćnijih industrijskih računarskih sistema na svetu, predstavljajući veliki korak napred u visokoperformansnom računarstvu

Eni unapređuje superkompjutersku infrastrukturu Zelenog data centra

Eni je započeo izgradnju novog visokoperformansnog računarskog (HPC) sistema, HPC6, s ciljem značajnog povećanja računarske snage HPC4 i HPC5 sa njihovih trenutnih 70 PFlop/s na vrhunac preko 600 PFlop/s, ili 600 kvadriliona matematičkih operacija u sekundi. Novi Enijev HPC sistem, karakterisan izvanrednom računarskom snagom, time označava porast računarskog kapaciteta za red veličine u poređenju sa svojim prethodnikom.

Arhitektura HPC6 zasnovana je na istoj tehnologiji koja pokreće vodeće sisteme takvog tipa širom sveta. HPC6 sistem i njegova skladišta obezbeđuje kompanija Hewlett Packard Enterprise (HPE), koja je pobedila na tenderu u konkurentnom međunarodnom procesu, i koristiće HPE Cray EX4000 sisteme i HPE Cray ClusterStor E1000 tehnologije za HPC6 sistem i skladište, redom.

Računarski sistem uključuje AMD EPYC™ procesore i AMD Instinct™ grafičke procesore, zajedno sa HPE Slingshot Interconnect mrežom, otvorenom Ethernet baziranom visokoperformansnom mrežom dizajniranom da podrži radne opterećenja klase eksaskale. Kada bude završen, HPC6 će biti jedan od najmoćnijih superkompjutera na svetu posvećen industrijskim aplikacijama.

U skladu sa Eni posvećenošću održivosti, HPC6 će biti energetski efikasniji, minimizirajući emisije ugljenika. Biće smešten u posebnom delu Zelenog data centra, gde je izgrađen novi sistem tečnog hlađenja kako bi se dodatno unapredila njegova efikasnost i održivost.

CEO Enija, Klaudio Descalzi, izjavio je: “Kroz ovu inicijativu nastavljamo da pokazujemo naše tehnološko vođstvo, potvrđujući ulogu Enija u superkompjuterima i ponovno pokretanje naših ambicija kroz posvećenu infrastrukturu. Ovaj projekat ističe našu trajnu posvećenost inovacijama i digitalizaciji, dok istovremeno podržava naš proces tranzicije energije. Novi HPC sistem značajno unapređuje naše računarske mogućnosti i označava ključni preokret u načinu na koji se suočavamo sa izazovima koji se odnose na energetsku sigurnost, konkurentnost i održivost.”

Ova investicija jača Enijevo vođstvo u industrijskom visokoperformansnom računarstvu i konsoliduje njegovu poziciju kao visokotehnološke kompanije koja podržava tranziciju energije. Osim podrške digitalizaciji i procesu inovacije Enija, HPC6 je ključni resurs u suočavanju sa izazovima postizanja neto nule, pružajući ključnu tehnološku polugu za sticanje konkurentnih prednosti u razvoju novih izvora energije.

Eni visokoperformansni računarski sistem HPC4 i HPC5 ima kombinovanu računarsku snagu od 70 kvadriliona operacija s pokretnim zarezom u sekundi (70 PFlop/s), sa hibridnom arhitekturom koja optimizuje performanse i ograničava potrošnju energije. Dva superkompjutera smeštena su u Zelenom data centru u Ferera Erbognoneu, jednom od najefikasnijih i najprihvatljivijih data centara po pitanju ugljeničnog otiska u Evropi: osim što je delimično napajan od strane 1MW fotonaponske elektrane, tokom najmanje 92% godine mašine se hlade vazduhom koji kruži niskom brzinom, minimizirajući upotrebu klima uređaja.

Ključne karakteristike Eni HPC6:

  • Računarska snaga: sistem može dostići impresivnu vrhunsku računarsku snagu od preko 600 PFlop/s (Rpeak) i 400 PFlop/s “kontinuirano” (Rmax), čineći ga jednom od najnaprednijih superkompjuterskih infrastruktura na svetu.
  • Sastav čvora: svaki čvor sastoji se od 64-jezgarnog AMD EPYC™ procesora i četiri visokoperformansna AMD Instinct™ MI250X grafička procesora za visoku računarsku efikasnost i neusporedivu svestranost, što ga čini pogodnim za širok spektar aplikacija.
  • Veličina: sistem uključuje 3472 računarskih čvorova koji sadrže ukupno 13.888 grafičkih procesora, organizovanih u 28 ormana za optimalno korišćenje prostora i maksimalne performanse.
  • Visokoperformansna mreža: HPE Slingshot Interconnect mreža sa Dragonfly topologijom obezbeđuje brzu i pouzdanu međusobnu povezanost čvorova, olakšavajući transfer podataka visokih brzina i povećavajući sposobnost rukovanja kompleksnim radnim opterećenjima.
  • Sistem hlađenja: sistem koristi tehnologiju direktnog tečnog hlađenja koja raspršuje 96% generisane toplote, održavajući komponente na optimalnim temperaturama za konzistentne performanse i doprinoseći održivosti životne sredine kroz efikasniju upotrebu energije.
  • Potrošnja energije: sistem ima maksimalnu potrošnju energije od 10,17 MVA, odražavajući izuzetne performanse i energetsku efikasnost.
PR saopštenje

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi