Francuska zabranjuje prodaju iPhone 12 zbog prevelikog zračenja; Nemačka, Holandija i Belgija sprovode svoje testove

Regulatorno telo Francuske ANFR zahteva da Apple povuče svoje iPhone 12 telefone sa ovog tržišta jer njegovo zračenje prevazilazi propisane normative

Francuska zabranjuje prodaju iPhone 12 zbog prevelikog zračenja; Nemačka, Holandija i Belgija sprovode svoje testove

Nakon Francuske, nekoliko evropskih zemalja sprovešće svoje testove, kako bi se utvrdila emisija elektromagnetnog zračenja iPhone 12 telefona, nakon što je Francusko regulatorno telo ANFR naložilo Apple da prestane sa prodajom ovih telefona.

U zvaničnoj objavi ANFR navodi se da Apple ima dve nedelje da odgovori na ove tvrdnje, a ukoliko se to ne desi, Apple iPhone 12 telefoni bi mogli biti zabranjeni u celoj EU. ANFR kaže da su testovi elektromagnetnog zračenja kod iPhone 12 telefona pokazali nivoe koji su viši od dozvoljenih, što je dovoljan razlog za njihovu zabranu.

Druge zemlje prate Francusku

Nakon dešavanja u Francuskoj, Belgija, Nemačka i Holandija sprovode slična testiranja kako bi utvrdili da li je telefon predstavljen 2020. godine zaista rizičan za upotrebu.

“Moja je odgovornost da reagujem i osiguram da svi građani kraljevine budu bezbedni i zaštićeni od bilo kakve potencijalne opasnosti. Zdravlje je pitanje koje nikada ne treba zanemariti”, rekao je belgijski državni sekretar za digitalizaciju Matje Mišel. On je naložio regulatoru da ispita sve Apple modele, ali i druge brendove telefona.

Holandska agencija za digitalnu infrastrukturu (RDI) saopštila je da na osnovu francuskih testova nema sumnje da su nivoi radijacije prekoračeni. RDI je rekao da će kontaktirati Apple, ali je dodao da “nema akutnog bezbednosnog rizika”.

Međunarodna agencija za istraživanje raka, koja postavlja globalne smernice o SAR granicama, 2011. je klasifikovala radiofrekventna elektromagnetna polja koja nastaju upotrebom mobilnih telefona kao „verovatno kancerogena“.

Apple je odgovorio da osporavaju francuske nalaze, dodajući da je ANFR-u dostavio svoje laboratorijske rezultate i rezultate trećih strana, za koje je rekao da su pokazali da je uređaj usklađen sa propisima. Francuski ministar za digitalnu ekonomiju rekao je da očekuje da će Apple moći da reši problem ažuriranjem softvera.

U slučaju da se taj pristup pokaže neuspešan, Apple bi morao da povuče svaki iPhone 12 prodat u Francuskoj, navodi ANFR.

Kako se meri elektromagnetno zračenje

Regulator posmatra dva testa zračenja: prvi meri telefon u bliskom kontaktu sa telom osobe, na primer kada se drži ili nosi u džepu pantalona; dok se drugi test radi na nešto većoj udaljenosti, simulirajući telefon u džepu jakne ili torbe, navodi Reuters.

iPhone 12 je prošao drugi test, ali je premašio nivoe postavljene u propisima EU za prvi, saopštio je ANFR. Nadzorni organ je rekao da će proveriti Apple prodavnice i druge distributere kako bi se uverio da su prestali da prodaju model. Pametni telefoni su ranije povučeni iz prodavnica u Francuskoj zbog testiranja radijacije, ali ovo je prvi put da je iPhone na pogođen merama.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je tokom godina sproveden veliki broj studija kako bi se procenili mogući zdravstveni rizici od mobilnih telefona. “Do danas nisu utvrđeni štetni efekti na zdravlje uzrokovani upotrebom mobilnog telefona”, navodi se na zvaničnoj WHO veb stranici.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. Boris Lozac

    Kako uopste ima da se kupi 12?

  2. Labello

    Pa ako 12 zraci, onda i svi ostali jer je telefon isti. :D

  3. illidan

    Kako uopste ima da se kupi 12?

    setili se sada :D

  4. Dovla_sheen


    View image at the forums

    Francuska zabranjuje prodaju iPhone 12 zbog prevelikog zračenja, Nemačka, Holandija i Belgija sprovode svoje testove​
    Regulatorno telo Francuske ANFR zahteva da Apple povuče svoje iPhone 12 telefone sa ovog tržišta jer njegovo zračenje prevazilazi propisane normative

    Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...a-holandija-i-belgija-sprovode-svoje-testove/

    Na vrijeme su ga testirali

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi