Glasine o cenama AMD Ryzen 7000 zabrinule Intel, zatečen spuštenog garda

Intel je planirao osetnije povećanje cena 13. generacije Core procesora, konkurencija osujetila planove. Moguće cene AMD Ryzen 7000 zabrinjavaju čak i Intel.

Intel još nije završio plan cena predstojeće 13. generacije Core procesora. Nada se da će uspeti da opravda akciju podizanja cena u odnosu na nivo 12. generacije, ali istovremeno brine da bi previsoke cene mogle da oslabe konkurensku moć i nove procesore učine manje atraktivnim krajnjim korisnicima, pre svega u svetlu tržištnog nadmetanja sa novom AMD Ryzen 7000 serijom.

Intelov šef finansija David Zinser je ranije potvrdio da će Intel definitivno podići cene svojih procesora, što je proces sa kojim će početi od sledećeg meseca. Što je još gore, dotično poskupljenje će procentualno više opteretiti i osetiti krajnji korisnici nego firme i veliki data centri. Pošto smo mi korisnici prilično osetljivi na cenu i ne volimo kada nam se zavlači ruka dublje u naše ionako istanjene novčanike, Intel je malo ublažio priču i rekao da će povećanje cena ka pojedinačnim klijentima doći kasnije na red.

Nedavno su pojedini kanadski prodavci na internetu objavili cene Raptor Lake-S procesora aka 13. generacije Core modela koji su u proseku 15% skuplji od postojećih Alder Lake-S, a što definitivno potvrđuje prethodne namere i strategiju poskupljenja Intela.

Prema pisanju Notebookcheck-a, dobre performanse nove serije Raptor Lake-S procesora, ulivaju samopouzdanje Intelu, ali i dodatnu dozu opreza i dileme u pogledu strategije cena. Prema informacijama koje dolaze iz samog Intela, prvobitni plan povećanja cena predviđa njihov rast od 5-30% u zavisnosti od konkretnog modela, ako ih poredimo sa trenutnoim cenama 12. generacije Core procesora.

To je prilično povećanje pošto se očekuje da jači modeli ponesu propocionalno veće poskupljenje. Međutim, ovakav plan kvari konkurencija jer su performanse nedavno predstavljene Zen 4 generacije AMD Ryzen procesora na znatno većem nivou od očekivanog. Pri tome AMD nije povećao cene novih procesora u odnosu na postojeću Zen 3 liniju proizvoida. AMD strategija se smatra prilično agresivnom, daleko više od onog što je Intel očekivao, pa bi uticaj boljih performansi nove serije Intel Core procesora u velikoj meri mogao da bude poništen zbog previsokih cena.

Dobre performanse i atraktivne cene AMD Zen 4 modela zatekle su Intel supštenog garda, a još gore je što AMD početkom godine planira izlazak Zen 4 modela sa V-Cache opcijom tj još bržih varijanti nove arhitekture posebno u gejmingu koji je inače tradicionalno Intelovo tržište. Očekuje se da početkom iduće godine AMD tokom CES 2023 sajma potrošačke elektronike koji se održava u Las Vegasu, predstavi tri nova procesora: Ryzen 9 7950X3D, Ryzen 9 7900X3D i Ryzen 7 7800X3D, a moguće je da će još više proširiti ponudu i pokriti “mejnstrim” tržište sa derivatima Ryzen 7000X3D tehnologije što Intel procenjuje kao dodatnu opasnost po svoje procesore.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi