Google servisi i 5G bi mogli da se vrate na Huawei telefone?

SAD su otpočele reviziju planova za prenos bitnih tehnologija. Kolike su šanse da se Google servisi i 5G zaista vrate na Huawei uređaje?

Ukoliko se planovi promene, to znači da će sankcije koje su nametnute kineskom gigantu biti blaže. Šta se tačno krije iza velikih reči i zvaničnih izjava, i šta to tačno znači za Huawei, ali i za korisnike? Kolike su zaista šanse da se Google servisi i 5G zaista vrate?

Prema izveštaju koji je objavio Bloomberg, SAD Ministarstvo trgovine je odlučilo da uvede nove standarde koji će dozvoliti pristup tehnologijama iz SAD kompanijama koje su na crnoj listi. Naravno, postoji caka, a to je da ove kompanije moraju da poštuju novonametnute standarde koje će objaviti Ministarstvo trgovine SAD.

Šta su tačno ovi standardi?

U njima se kaže da će kompanija morati da se uključi u konverzaciju sa telom Ministarstva trgovine u slučajevima u kojima su potrebna dodatna pojašnjenja.
„Američki akteri treba da budu u potpunosti angažovani u međunarodnim organizacijama za standardizaciju, posebno tamo gde kritični, ali ponekad nevidljivi standardi koje oni postavljaju imaju važne nacionalne bezbednosti, kao i komercijalne implikacije“, rekao je Alan Estevez, podsekretar za trgovinu za industriju i bezbednost, u zvaničnom saopštenju.

„Današnje pravilo pruža preko potrebno pojašnjenje američkoj industriji i drugim organizacijama koje će omogućiti kontinuirano vođstvo SAD u ovim kritičnim telima.

Istorijat

2019. godine, Huawei je dospeo na Entity List, program koji je imao za cilj da kompaniji Huawei zabrani pristup ili prodaju tehnologija na američkom tržištu. Taj potez je kompaniji Huawei onemogućio pristup novim komponentama i tehnologijama koje su bile neophodne za pravljenje novih proizvoda.

Najočigledniji primer je izbacivanje Google Mobile Services (GMS), dok su tu i čipsetovi za mobilne uređaje, te 5G podršku. Cela ova situacija je u velikoj meri uticala na Huawei i srodne firme, što se odrazilo na prihode, kao i tržišni udeo u različitim kategorijama proizvoda.

Ipak, Huawei je odlučio da nastavi i pravi nove proizvode sa onim što ima na raspolaganju. Takav primer se može videti u deljenju patentnih tehnologija za generisanje dodatnog prihoda i dobro korišćenje postojećih zaliha.
Razvoj novih tehnologija
U međuvremenu, Huawei nastavlja da sam razvija nove tehnologije i to se jasno može videti u napretku kao što je satelitsko pozivanje. Naime, Huawei je prva kompanija na svetu koja je predstavila mogućnost satelitskog povezivanja telefona (Mate 50 serije) u situacijama u kojima mobilna i druge mreže nisu dostupne, i na taj način za jedan dan pretekla Apple, mnogo pre nego što je Samsung uspeo da se uključi u trku.

Zec u grmu

Uprkos sankcijama, Huawei nastavlja da traži nove načine da nabavi čipsetove ili ulaže u kompanije koje bi mogle da napreduju u tehnologiji razvoja novih čipsetova, i upravo tu leži razlog zbog kojeg su SAD odlučile da olabave sankcije.

Iako ne žele da dele tehnologije sa kineskim kompanijama, SAD još više ne žele da izgube prednost u tehnološkom svetu. Najbolji način za to je otvaranje pristupa potrebnim tehnologijama za sve ograničene firme. Drugi aspekt, koji svakako ne smemo zanemariti je naravno novac. Ove firme i dalje donose veliki udeo u prihodima, a njihovo odsustvo izaziva velike probleme za njihove poslovne partnere u SAD, pa je velika šansa da se razlozi za olakšanje sankcija samo gomilaju na tas na vagi koji bi vrlo lako mogao da pretegne.

Koje tehnologije? 5G, Google servisi?

Trenutno, Ministarstvo trgovine nije objavilo listu tehnologija koje će se deliti sa kompanijom Huawei, ali čim se nešto promeni, mi ćemo vas obaveštavati o svim daljim dešavanjima na ovom planu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi