Hitachi stakleni čipovi za pohranjivanje podataka

Iz japanske kompanije poručuju da su novi čipovi u stanju da traju "stotinama miliona godina" i da izdržavaju najekstremnije temperaturne uslove. Radi se o kvarcnom staklu koje je u stanju da skladišti digitalne inofrmacije i da obezbedi trajanje istih, prema navodima matične kompanije, i do nekolikostotina godina. Novi

Iz japanske kompanije poručuju da su novi čipovi u stanju da traju “stotinama miliona godina” i da izdržavaju najekstremnije temperaturne uslove. Radi se o kvarcnom staklu koje je u stanju da skladišti digitalne inofrmacije i da obezbedi trajanje istih, prema navodima matične kompanije, i do nekolikostotina godina. Novi čipovi su površine svega četiri kvadratna centimetra (2 x 2 cm) i debljine dva milimetra. Podaci se smeštaju u binarnoj formi putem slojeva tačkica (ukupno četiri sloja) i gustina zapisa može da ide do 40 MB podataka po kvadratnom inču. Što se tiče dugovečnosti, tu se naučnici uzdaju u svojstva kvarca, koji može da izdrži temperature i do 1000 stepeni celizijusa bez gubljenja fizičkih svojstava, a otporan je i na mnoge hemikalije, radio talase i slične ometajuće faktore.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi