HTC Vive XR Elite je odgovor na Meta Quest Pro

HTC Vive XR Elite je direktna konkurencija Meta Quest Pro VR naočarima, pored niže cene i bolje udobnosti, ipak ima određene mane.

HTC je započeo CES 2023 predstavljanjem Vive XR Elite uređaja – novog “flegšip” VR sistema. Vive XR Elite predstavlja direktnog konkurenta prošlogodišnjem Quest Pro modelu kompanije Meta, prenosi Engadget

Vive XR Elite po specifikacijama ne zaostaje za Quest Pro modelom, a između ostalog imaće podršku za 2K rezoluciju (1920×1920) na svakom oku, osvežavanje ekrana od 90 Hz i moći će potpuno samostalno da funkcioniše. Lakši je sa masom od 625 grama (u odnosu na 722 grama koliko teži Quest Pro model) i mnogo udobnije leži na glavi, pa se sa pravom očekuje da XR Elite  pružiti bolje VR iskustvo. HTC je otišao korak dalje i dozvolio da se baterije privremeno izvade kako bi se naočare lakše sklopile tokom putovanja. 

Vive XR Elite u korak sa konkurentskim specifikacijama

XR Elite model, kao i Quest Pro, ima sistem automatskog praćenja pokreta ruku, tako da se lako i intuitivno može koristiti prilikom igranja video igara. 

Kada govorimo o čipsetu, HTC se odlučio za malo stariji Qualcomm XR2 u odnosu na XR2+ koji se nalazi u Quest Pro modelu. To ne predstavlja problem prilikom pokretanja video igara, pa bez problema pokreće naslove kao što je Hubris bez pomoći računara. Ukoliko želite sa igrate zahtevnije naslove ili gledate video snimke, podržana je mogućnost povezivanja sa računarom ili pametnim telefonom. 

Mana u odnosu na Quest Pro model je što svaki kontroler na HTC sistemu poseduje veliki prsten na vrhu, što ga čini manje udobnim za korišćenje u odnosu na Meta Touch Pro kontrolere. Ozbiljniju manu predstavlja nedostatak naprednog sistema za praćenje lica i očiju, ali HTC skreće pažnju da već radi na modulu koji bi se pobrinuo za navedeni nedostatak. 

Cena uređaja niža od Meta konkurencije

Iako na SAD tržište dolazi sa nižom cenom od Quest Pro modela (1.500 dolara),  cena XR Elite VR uređaja od 1.099 dolara je i dalje previsoka za većinu običnih korinsika. Veliki problem predstavlja nedostatak dovoljno sadržaja koji bi potpuno iskoristio mogućnosti VR sistema kompanije HTC. Većina trenutnih igara su samo demo verzije napravljene sa namerom da se iskoristi neka od funkcija uređaja, jer još uvek nema one koja bi pružila kompletno iskustvo. 

Tu je i problem sa dioptrijom, pa će svako ko ima problema sa vidom teže koristiti XR Elite model zbog nedostatka mesta za naočare. HTC je problem kratkovidosti pokušao da reši ugradnjom sočiva sa predefinisanim vrednostima, ali se vrednosti mogu menjati samo do dioptrije od –6. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi