Intel ARC A580 grafička karta, jeftinija a brža od GeForce RTX 3060

Morali smo da čekamo godinu dana da bi je Intel konačno pustio u prodaju. Intel ARC A580 je brža i 50€ jeftinija od GeForce RTX 3060 modela i idealna je za Full HD gejming

Intel ARC A580 grafička karta, jeftinija a brža od GeForce RTX 3060

Tačno negde u ovom periodu prošle godine, Intel je najavio kompletnu liniju svoje nove ARC A serije grafičkih karti za PC desktop i laptop računare. Prema prvobitnom obećanju, trebao je da izbaci čitavu plejadu modela od najjačih do najslabijih – A770, A750, A580, A380 i A310. Iako se većina pojavila, pojedini nisu i ispostavilo se da se možda radi o potencijalno najzanimljivijem modelu za većinu običnih korisnika.

Intel je pre nekoliko dana zvanično najavio da će grafičke kartice ARC A580 serije od sada biti lansirane širom sveta, a prva tri modela koja kreću u pohod na tržište su: ASRock ARC A580 Challenger OC, Gunnir ARC A580 Index i Sparkle ARC A580 Orc OC, svi sa 8 GB memorije i dizajnom rashladnog rešenja koje koristi dva ventilatora.

Arc A580 je opremljen sa 24 Xe računska jezgra i 24 jedinice za Ray Tracing efekte, organizacija koja neodoljivo podseća na AMD Radeon modele i gde se nesumnjivo oseća Kodurijev uticaj. U pogledu hardvera, ARC A580 je tri puta jači od A380 modela i u isto vreme uskraćena za samo četiri Xe računske jedinice  u poređenju sa ARC A750 modelom.

Intel ARC A580 u korak sa GeForce i Radeon grafičkim kartama

Koristi konfiguraciju GDDR6 memorije u kapacitetu od 8 GB koja je povezana sa grafičkim procesorom preko magistrale širine  256-bita, što joj omogućuje maksimalni propusni opseg podataka na relaciji GPU – VRAM od 512 GB/s. Frekvencija jezgra je relativno niska, samo 1.7 GHz, a potrošnja energije kartice se kreće oko 185 W.

Napredne funkcije kao što su DX12 Ultimate, Ray Tracing, XeSS skaliranje, AV1 video kodiranje su takođe podržane kao i generativne AI aplikacije kao što je Stable Diffusion. Sve to zahvaljujući prisustvu Intel Xe Matrix Extension AI hardveru. Grafički procesor je izrađen pomoću TSMC N6 proizvodnog postupka.

Ovako konfigurisana Intel ARC A 580 grafička karta popunjava sredinu ponude Intel ARC serije, isporučujući dobre gejming performanse pri visokim podešavanjima u 1920×1080 rezoluciji u modernim AAA igrama, kao i visok frejmrejt u eSport naslovima.

Mnogi će pomisliti da je ARC A580 prilično zakasnio za Radeon i GeForce konkurencijom, ali sa svojom preporučenom cenom od nekih 180 US$ i činjenicom da se prema Steam statistici čak 61% korisnika i dalje igra na Full HD monitorima, Intel ARC A580 sa 50€ nižom cenom od konkurencije itekako ima svoju šansu, samo ukoliko bude dostupna na svim tržištima i u dovoljnoj količini.

Kakav je vaš stav o ovoj kartici? Da li biste pre izdvojili novac za ARC A580 ili neki provereni GeForce, Radeon model koji je rudario? Da li Intel ima šanse da se umeša i razbije monopol Radeon i GeForce modela ili je pak kasno?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Đole79

    Pored svega,jeftina Rx 6600 je bolja i troši manje oko 80w.

  2. Zekovic

    Ali ti zato treba ti 5 sati da otvoris graficku karticu

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi