Intel Core Ultra 200 Arrow Lake procesor za desktop, stiže ranije od očekivanog termina?

Nadajmo se da ovog puta ima istine u glasinama koje napokon najavljuju dolazak Intel Core Ultra 200 verzije Arrow Lake procesora

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake procesor za desktop, stiže ranije od očekivanog termina?

Još uvek zvanično nepotvrđene informacije koje je preneo jedan MSI overkloker govore u prilog činjenici da bi predstojeća Intel Core Ultra 200 serija procesora mogla stići znatno ranije od očekivanog termina, već u trećem tromesečju 2024. godine, a što bi značilo da je Intel itekako požurio.

Red bi bio, ako nas pitate, jer smo se svi umorili od PPT prezentacija i praznih obećanja, pogotovo u svetlu najnovijih problema u vezi sa radom aktuelne, 14. generacije Intel Core procesora.

Kako je izvestio KitGuru, MSI overkloker po imenu Toppc je pustio glasine o MSI Dragon događaju koji će se održati u kineskom gradu Wuhanu, a za koji se tvrdi da će objaviti informacije o sledećoj platformi na bazi socket LGA 1851 desktop procesora pod radnim nazivom Arrow Lake-S.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ranije se pričalo da Intel Arrow Lake procesore nećemo videti pre 2025. godine, tako da je vest o novoj generaciji Intel procesora koji bi mogao da stigne do korisnika za samo nekoliko meseci, svakako dobrodošla. Ovaj izvor takođe potvrđuje da će modeli Core Ultra 9, Core Ultra 7 i Core Ultra 5, koristiti isključivo DDR5 RAM, kao što je to slučaj i sa konkurentskom AMD AM5 desktop PC platformom.

Intel Core Ultra 200 za desktop PC stiže na jesen

Što se tiče onoga što možemo da očekujemo od Intel Core Ultra 200 serije procesora, veruje se da će vodeći model sledeće Intel CPU generacije poneti oznaku  Ultra 9 285K. Prema informacijama koje je objavio wccftech, navodno će dostići frekvenciju 5,5 GHz, a što je značajno manje od 6 GHz postojećih Intel Core i9-14900K i 6,2 GHz kod 14900KS flegšip procesora.

Za referencu, to je isti radni takt na kome radi Alder Lake 12900KS, koji je debitovao pre više od tri godine. Sa promenama u arhitekturi, prelazeći sa LGA 1700 na LGA 1851 procesorsko ležište, čini se da Intel daje prednost manjoj i efikasnijoj potrošnji u odnosu na sirovu snagu isceđenu visokim radnim frekvencijama.

Sve je moguće, ali realno gledano – malo je verovatno

Treće tromesečje tekuće godine obuhvata vremenski period između jula i septembra, što znači da bi Intel Arrow Lake mogao debitovati dva do tri meseca od današnjeg dana. Uzimajući u obzir glasine koje kruže i ukazuju na datum objavljivanja tek krajem tekuće ili početkom 2025. godine, realnije je očekivati da će se to desiti kasnije, a ne ranije, pri čemu bi „K“ varijante bi mogle prve ugledati svetlost dana.

Pošteno je reći da su stvari u vezi najave i izlaska Intel Arrow Lake serije procesora u najmanju ruku kontroverzne. Nedavno se prototip verzija čipa namenjena testiranju, našla ilegalno u prodaji na kineskom tržištu. Inženjerski primerci se prodaju za samo 14 dolara, međutim, čak i ako je hardver već sada u ranom procesu proizvodnje tzv test primeraka, to ne znači da će biti spreman za početak sezone u naredna tri meseca, prenosi Techradar.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi