Kako postići maksimalne DDR5 performanse na AMD platformi?

Kako postići maksimalne DDR5 performanse na AMD platformi?

Mnogo je pitanja na temu koji su to RAM parametri najbolji za rad AMD i Intel procesora i kako skaliraju DDR5 performanse?

  Sadržaj
   Kako postići maksimalne DDR5 performanse na AMD platformi?

   Pozitivne ocene

   • Odlične performanse
   • EXPO i XMP profili
   • RGB efekti na Trident Z5 RGB modelu
   • Overkloking rezerva

   Negativne ocene

   • Teže se pronalaze na našem tržištu

   G.Skill Trident Z5 serija nastavlja reputaciju najbržih memorija za PC desktop sisteme. Njihove Neo i Neo RGB serije DDR5 RAM modula sa pravom predstavljaju prvi izbor novog tipa memorije kada su u pitanju AMD i Intel procesorske platforme nove generacije.

   Sa izlaskom poslednje generacije AMD i Intel procesora definitivno je afirmisana nova generacija DDR5 standarda memorija. Ovi procesori polako ali sigurno postaju naša svakodnevica jer sve češće postaju izbor kupaca. Sa njima ide i pitanje koju memoriju odabrati? Kako je podesiti i kako skaliraju DDR5 performanse sa namerom da izvučemo najbolje rezultate i performanse?

   AMD je u potpunosti prešao na DDR5 standard memorija, dok Intel i dalje daje podršku rada sa DDR4 generacijom RAM modula. On zapravo ima hibridni kontroler koji podržava rad sa oba standarda memorija. Zapravo je DDR4 kompromis jeftinijih verzija matičnih ploča. Ovom prilikom se nećemo baviti DDR4 standardom, pošto smo o tome dosta pričali u ranijim tekstovima i prilozima. Danas se bavimo isključivo DDR5 memorijom.

   Hynix M čipovi su za DDR5 performanse ono što je bio Samsung B za DDR4

   Testiranje memorije nije nimalo lak posao. Zato vas pre bavljenja ovim delikatnim procesom optimizacije, upozoravamo da to ne činite sa diskom na kome su vam podaci iz svakodnevnog rada, već odvojite jedan test disk za eksperimentisanje i testiranje.

   Takođe, bitno je da vam napomenemo kako vam ovom prilikom dajemo smernice i kakva je generalna procedura podešavanja.  Što se tiče konkretnih vrednosti latencija i maksimalnih frekvencija, one zavise od modela RAM modula i njihvog proizvođača. Od upotrebljenih memorijskih čipova i dizajna same štampane pločice RAM modula. Kao i predefinisanih EXPO ili XMP 3 radnih parametara koje učitava sam proizvođač za konkretni model memorijskih modula.

   Kada govorimo o DDR5 modulima, birajte one sa Hynix-M verzijom memorijskih čipova. Oni su se do sada pokazali kao najbolji. Poput Samsung B verzije koji su bili referenca za DDR4 RAM module. Samsung je za sada dobar, ali sa većim latencijama što ga eliminiše kao najbolje rešenje na DDR5 platformi. Bar za sada, dok ne izabce neku noviju generaciju memorijskih čipova sa boljim karakteristikama.

   A kako ćete saznati među mnoštvom ponude DDR5 modula koji su baš oni sa željenim čipovima? Najlakše je da odete na stranicu proizvođača matične ploče i proverite listu kvalifikovanih modula gde imate tačne oznake po modelu, brzini kapacitetu i upotrebljenim memrijskim čipovima.

   Kako skaliraju DDR5 performanse – veća frekvencija ili manje latencije?

   U pogledu optimizacije radnih parametara memorije, vlada većita dilema da li birati RAM module sa većom frekvencijom ili nižim latencijama? Da li prednost dati većem transferu podataka ili manjem kašnjenju u isporuci potrebnih podataka? Pošto su ova dva zahteva međusobno suprostavljena, skoro je nemoguće naći RAM module koji ispunjavaju oba kriterijuma. Ako ih i nađete, znajte da su papreno skupi.

   AMD voli memorije sa manjim latencijama, a Intel prednost daje modulima koji rade na visokim frekvencijama…

   Kada govorimo o ova dva principa prilikom izbora RAM modula i njihovog podešavanja, treba znati i ovaj detalj. AMD je za Ryzen 7000 seriju desktop procesora koji se baziraju na Zen 4 arhitekturi, kao optimum predvideo RAM module koji rade na DDR5-6000 specifikacijama.

   Tada memorijski modul i memorijski kontroler u procesoru rade u sinhronom modu 1:1 tj 3000 MHz. Dakle u BIOS-u mora da stoji UCLK=MEMCLK, nikako UCLK=MEMCLK/2.  Proverite ove parametre u CPU-Z alatu gde parametar “DRAM Freqency” i “Uncore Freqency” moraju imati istu vrednost od 3000 MHz, a ne 1500 MHz. Vodite računa i o naponu memorije. Ukoliko podižete radnu frekvenciju i “zatežete” faktore kašnjenja, utiliko je potrebno podići vrednosti napona. Normalni interval se kreće u rasponu od 1.35-1.40V za overkolokovane RAM module.

   Podsećamo vas da za razliku od DDR4 i AM4 platforme Fabric Clock više nije deo ove jednačine oko podešavanja memorije, jer je njegova vrednost fiksirana na 2000 MHz i ne mojte je dirati.

   AMD Ryzen favorizuje niske latencije

   Dakle, ne trošite pare na module sa velikom naznačenom frekvencijom tj onom preko efektivnih 6000 MHz jer nećete imati ama baš nikakvih koristi, čak može doći do pada performansi. To se događa jer će IoD sistemski kontroler uvesti dodatno vreme čekanja i praktično prepoloviti frekvenciju memorijskog kontrolera kod RAM modula sa frekvencijom preko 6000 MHz.

   Kada ispunite uslov od 6000 MHz, obratite pažnju da vaše memorije imaju što niže faktore kašnjenja tj latencije. To se odnosi kako na primarne tako sekundarne i tercijarne faktore latencije. One su se pokazale itekako važne za brži rad nove generacije AMD procesora.  

   Skrećemo vam još jednom pažnju na vrlo bitan detalja da DDR5 module ne bi trebalo da vadite ili ugrađujete dok je matična ploča pod naponom. Isključite prekidač na napajanju ili izvadite kabl iz napajanja. Sačekajte da se kondezatori isprazne pa tek onda baratajte modulima.

   Neki proizvođači ploča ugrađuju zaštitu na pojedinim modelima, ali da ne bi razmišljali da li je ima ili nema konkretni model, držite se ovih preporuka kako ne bi oštetili skupo plaćeni hardver.

   Intel procesori vole RAM module sa visokom frekvencijom

   Kod Intel ploča i procesora sinhroni rad memorije i procesora se definiše Gear Mode parametrom. Postoji Gear Mode=2 i Gear Mode=4. Ovo važi kada koristite DDR5 RAM module i odgovarajuće DDR5 matične ploče. Gear Mode=2 će vam praktično obezbediti sihroni rada sa najvećim brojem modula, dok će samo oni ekstremnih brzina DDR5-8000 i brži, zahtevati aktivaciju dodatnog delioca i prebacivanje u Gear Model=4.

   Prilikom testiranja i mnogobrojnih pokušaja sa kombinacijom bezbroj parametara i vrednosti, budite strpljivi. Ploča zna da se zbuni posle silnog kombinovanja parametara, pa ćete mnogo puta ponavljati “BIOS Load default” reset proceduru parametara. Čak je i poželjno to da uradite nakon određenog broja promena. Kada pronađete odgovarajuću tj najbolju kombinaciju parametara, obavezno snimite profile. Garantujemo da ćete se u nekom trenutku izgubiti i prekombinovati, a  tada sačuvane vrednosti postaju spasonosne.

   GSkill Trident Z5 memorije – prvi izbor u ovom trenutku

   Za ovu priliku smo koristili dva kompleta memorija. Oba su proizvodi kompanije G.Skill koju prati reputacija trenutno vodećeg proizvođača najbržih memorija za desktop PC. Možemo se generalno složiti oko toga, ali svakako da postoje i drugi brendovi sa jednako dobrim RAM modulima. Jedan od najboljih svakako jeste, a to potvrđuje činjenica da vodeći proizvođači centralnih procesora u press kompletima, skoro obavezno isporučuju G.Skill memorije.

   Elem, razlika u RAM modulima je upravo u tim finim štelovanjima i finesama koje se pre svega odnose na sekundarne i tercijarne faktore latencije. Svaki proizvođač se trudi na pronađe i postavi specifičnu kombinaciju parametara koji će uz odgovarajući radni napon, dati najbolje rezultate.

   Zato danas imamo na testu dva G.Skill kompleta, jedan optimizovan za AMD sa EXPO profilima i drugi za najnoviju Intel platformu sa XMP 3.0 podešavanjima. Oba koriste Hynix-M seriju memorijskih čipova.

   CPUAMD Ryzen 9 7900X,
   Intel Core i9 12900K
   MBASRock X670E Taichi
   Gigabyte Z790 Aorus Elite AX
   RAMG.Skill F5-6000J3038F16GX2-TZ5N Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL30-38-38-96 1.35V 32GB (2x16GB) AMD EXPO
   G.Skill F5-6800J3445G16GX2-TZ5RS Trident Z5 RGB DDR5-6800 CL34-45-45-108 1.40V 32GB (2x16GB) Intel XMP
   GPUAMD Radeon RX 7900 XT 20G
   CoolerNZXT Kraken X73
   SSD1 TB Kingston KC3000 M.2 PCIe Gen4 x4
   PSCooler Master MWE Gold 1250 V2
   OSWindows 10 2H22, Windows 11 2H22
   Test sistem

   Grafikoni performansi – AMD platforma:

   Kao što možete videti i zaključiti igre vole podešavanja sa niskim faktorima kašnjenja tj latencija. To se posebno odnosi na slučaj AMD Ryzen 7000 Zen 4 serije procesora. Optimum je DDR5-6000 vrednost u kombinaciji sa što zategnutijim latencijama tj. manjim vrednostima kašnjenja.

   Međutim, to nije generalno pravilo jer sa druge strane aplikacije vole visoke radne frekvencije i veći transfer podataka što se posebno odnosi na Adobe Premiere Pro koji pokazuje osetna ubrzanja kada smo G.Skill RAM module “pogurali” preko AMD zvaničnih specifikacija i postavili ih na 6400 MHz u sinhronom 1:1 modu.

   Grafikoni performansi – Intel platforma:

   Sa druge strane Intel procesori se ponašaju malo drugačije. Za razliku od AMD modela daju prednost u radu sa memorijom koja radi na većoj frekvenciji. Kod njih spuštanje latencija na nivou finog štelovanja u malim koracima, nije dalo oćekivana ubrzanja, poput onih na AMD Zen 4 procesorima.

   Podzanje frekvencije je rezultiralo očiglednim napretkom u performansama, posebno kada su u pitanju igre, dok je u slučaju aplikacija uopšte nije reagovao u smislu povećanja performansi. Intel Alder Lake smo pogurali uz pomoć GSkill DDR5-6800 modela praktično do maksimuma frekvencije memorijskog kontrolera u ovoj generaciji Intel Core do 7200 MT/s.

   Razlika u performansama između najsporijih i najbrže podešenih RAM modula u slučaju AMD Ryzen 7000 serije iznosi od 5-17% u igrama i skoro 7% u Photoshop, 30% u Premiere Pro ili čak 44% prilikom rada sa velikim arhivama.

   Kod Intel brojke govore da ubrzanje iznosi od 3-13% u igrama i 14-15% u zahtevnijim aplikacijama. Dakle, isplati se uložiti u malo skuplje i brže DDR5 memorije. Još više će se isplatiti ako sledite naše primere za optimizaciju radnih parametara koji će doneti još jednu finu marginu ubrzanja.

   Obratite pažnju na DDR5 performanse – definitivno se isplati

   Brža DDR5 memorija definitvno doprinosi boljim gejming performansama u slučaju AMD i Intel procesora, dok je AMD taj boljitak prenosi i na polje rada sa zahtevnijim aplikacijama, što iznenađujuće Intel slabije čini, možda zbog svoje specifične heterogene arhitekture.

   Takođe, vodite računa i o faktoru matične ploče. Neki modeli bolje, neki lošije overklokuju RAM module. Neki imaju “T-Topology”, a neki “Daisy Chain” vezu sa memorijskim modulima. Mi smo danas prikazali oba tipa ploča. Neki proizvođači memorija savetuju Daisy Chain modele, ne zato što su toliko bolje, već zato što je lakše postići visoke frekvencije u slučaju korišćenja manjeg broja modula. Međutim, kada ovladate načinom podešavanja na T-Topology modelima, videćete da su rezultati jednako dobri možda, čak i za nijansu bolji.

   Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli i podstakli vas da dodatno optimizujete radne parametre DDR5 memorije i podesite ih na optimalne vrednosti. U krajnjem, pored većeg frejmrejta i boljih performansi u aplikaciji, PC sistem dobija na brzini reakcije u radu. Jednom rečju – itekako se isplati.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra